Om gull

 

 

Gull er gull

Gull er gull

 

 

1. Gull er sannsynligvis det første metallet som ble bearbeidet av det forhistoriske mennesket. Dekorative gullgjenstander funnet i Bulgaria kan dateres tilbake til 4000 f.kr. – altså lengre tilbake enn steinalderen… 

2. Tannleger i Italia brukte tråder av gull for å feste falske tenner så langt tilbake som det 7. århundre f.kr. I tillegg har fyllinger av gull vært brukt av tannleger fra det 16. århundre.

3. Da spanjolene ankom Peru i 1532, hadde Inka-imperiet en av historiens største samlinger av gull. Etter at Inka -kongen Atahuallpa ble fanget av konkvistadorene, tilbydde han å fylle et 22×18 fots rom med like mye gull som han var høy.

4. Spanjolene drepte ham allikevel…

5. Aztekernes ord for gull er teocuitlatl, som betyr ”Gudenes ekskrementer”. 

6. I 1799 fant Conrad Reed en 8 kilos gullklump på faren sin farm i Nord-Carolina. Dette antar man er et av de første funnene av gull i USA. Reed-familien brukte gullklumpen som dørstopper i 3 år, før en lokal gullsmed identifiserte den.

7. Conrad Reed’s far solgte gullklumpen videre for $3.50, mindre enn 1/1000-del av virkelig verdi. Reed forstod etter hvert at han hadde blitt lurt, og startet USA’s første kommersielle gullmine. 

8. I motsetning til hva man fortalte i James Bond filmen, Goldfinger, er det ikke mulig å ”hudkvele” et menneske. I filmen ble Shirley Eaton drept ved å bli dekket i gull. Få være på den sikre siden lot man en del av magen være gull-fri.

Dekket i gull

"Lekker solkrem du har kjøpt kjære..."

 

9. Gull er ekstremt bøyelig, strekkbart og formbart. En 30-grams gullklump kan strekkes til en tråd som er 5 mikrometer tykk (1/10 av et menneskehår) og 80 kilometer kang. 

10. Gull er så og si uforgjengelig og har vært høyt verdsatt gjennom historien. Ca. 85 % av alt gull som er funnet gjennom historien er fortsatt i bruk i dag. 

11. Gull-folie ble brukt som et lag utenpå landingsfartøyene i Apollo-serien for å beskytte astronautene fra stråling. Den dag i dag brukes gullfolie fortsatt som en tynn film på astronautenes hjelmer for å beskytte mot sterkt lys.

12. I mer enn 70 år har sprøyter med oppløst gull vært standard behandling mot reumatiske sykdommer. Gullet virker betennelsesdempende. Legene vet fortsatt ikke hvorfor.

13. Alkymistenes evige søken etter å lage gull av basemetaller ble faktisk oppnådd i kjernefysiske reaktorer i Russland. 

14. Gull er grønt: Det brukes en gullholdig film på vinduene i enkelte bygninger for å hindre solreflekser om sommeren og isolere mot kulden om vinteren. 

15. Det er ikke alltid like miljøvennlig å hente ut gull. Man benytter blant annet cyanid under utvinningen.

16. Som en løsning på miljøproblemet med å utvinne gull, har australske forskere funnet mikroorganismer som faktisk “spiser” spor av gull inne i stener, og deretter legger det fra seg i form av større gullklumper. Man håper at dette vil bli en fremtidig metode for å utvinne gull.

17. USA har verdens største gullreserve. Men, dersom man tar med gull i behandlet form, slik som smykker, er det India som er størst. Mer enn 20% av verdens dekorative gull finnes som tråder i Indiske sarier. (Tradisjonell drakt).

18. Jordas desidert største gullreserver, ca. 10 milliarder tonn, finnes i havet. Det finnes dessverre ikke noen enkel (lønnsom) måte for å utvinne det. 

19. Havets gullreserver er som støv å regne i forhold til det som finnes i verdensrommet. I 1999 fant romfartøyet NEAR at en asteroide, Eros, inneholder mer gull enn det som noen gang har vært utvunnet på jorden.

20. Det er dessverre heller ingen enkel måte å utvinne gullet på Eros på …

Informasjonen over er hentet og oversatt fra «Discover Magazine».
For å avslutte litt seriøst: I Norge er det vanligst å bruke 14 karat gull i smykker. 14 karat gull er 58,5% (14/24) rent gull, og resten er forskjellige metaller, litt avhengig av om man skal ha gult eller hvitt gull. I USA er 18 karat mest vanlig, og i Storbritannia brukes endel 9 karat gull. I Asia bruker man ofte 24 karat (23,x) gull i smykker, da det er vanlig å «bære verdiene på seg» eller å bruke gull i forbindelse med giftemål og medgift. 

14 responses to “Om gull

 1. Kan du gi meg en kort forklaring på hva valset gull er og hvordan det lages?
  På forhånd takk 🙂
  Engelsk: Rolled gold
  Amerikansk : Gold filled

  • Hei!

   Dette er ikke helt mitt domene, da jeg ikke er gullsmed, men jeg fant en fin beskrivelse på «Lissie Design» (http://lissiedesign.blogspot.com/2010/09/om-gull.html)

   «Jeg ser stadig på nettet beskrivelser om prodtuker laget av valset gull. Og når man leser nærmere viser det seg å være gull på messing eller annet metall.

   Å skrive at det er valset gull er ganske misvisende. Enkelte skriver valset gull i den tro at det er rent gull det er snakk om. Kundene tror på det som er skrevet og kan bli forledet til å tro at det er rent gull. Så vidt meg bekjent er det ingenting som heter valset gull.

   Selv om gullet blir festet til produktet ved hjelp av press og varme. I utlandet kalles disse produktene for «gold-filled» altså gull-fylt. Og blir og omtalt som «rolled gold-plate» rullet og gullplatet». Gold-filled (eller det som mange kaller valset gull) inneholder kun 1/60 del gull i motsetningen til 14 karat gull hos gullsmeden. som inneholder 58,5 % gull. Da som regel på en base av sterling sølv. Og merket med 585.Konklusjon:Men!Når dette er sagt er «gold-filled» (eller rullet gull som mange kaller det) en god erstatning for dyrere gull, da det vistnok er 50-100.000 ganger tykkere gull-lag på denne måten enn ved vanlig forgylling. Dermed vil det ta lengre tid før gulle slites av. 5-30 år. Men det er jo alt etter bruken. Så om man ikke bruker smykket hver dag, kan gullet på smykket vare livet ut.»

 2. Hei
  Jeg har sett betegnelsen «10KP gull »
  Hva betyr dette? Hva er verdien på KP gull? vs Karat?
  mvh Trine Lise

  • Hei Trine Lise,

   Jeg har selv ikke hørt om denne benevnelsen, men har funnet ut at «P»´n står får «plumb» og skal visstnok garantere at det er minst 10 karat gull i legeringen. Dvs. at 10KP skal være mer verdt enn 10K.

   Mvh

   Terje

 3. Hei! har funnet et smykkeannheng med kodene 585 099 BG. lurte på om du visste hva det skulle bety?

  • Hei Kristin,

   585 er renheten på gullet, altså 14 karat eller 58,5% rent gull.
   De andre stemplene kjenner jeg ikke, men det er mulig det er leverandør-spesifikke kjennemerker.

   Mvh Terje Gaupseth, Tesori Diamanter

  • Berit Sundland Elvsaas

   Hei Kristin!
   Jeg jobber hos en juvelèr, og tror at stempelet BG kan være Børre Goplen. Han lager gullvarer.

   Mvh Berit.

 4. Tilbaketråkk: Ringer i platina | Tesoribloggen

 5. hei! har et gull armring som er i arv fra avdød farmor, der det står et stempel c & c (den siste c er spelvendt) 585 under. Vet den er 14 K men hva står c & c for? Hvilket merke er det?

 6. Jeg synes det er så mange forskjellige fargenyanser på gullsmykker nå, enda de har samme gullinhold eller karat. Er det ikke noen «standard» på fargen, eller er det blitt «populært» blant de som lager smykkene og blande til sine egne fargenyanser på gullet?

  • Hei Lars,

   Ja, det er riktig at det ofte er forskjellige fargenyanser i gullet – også når gullinnholdet er likt. Dette kommer av at forskjellige leverandører benytter forskjellige legeringer. Hos Tesori Diamanter benytter vi en fargetone på legeringen i gult gull som vi kaller «Hamilton».

   Generelt sett kan det sies at man i Skandinavia foretrekker en litt «blekere» versjoner av gult gull og rosè enn man gjør andre steder i verden.

   Mvh Terje / http://www.tesori.no

 7. hei
  jeg lurer på kor jeg kan selge eller de kjøper 300g 24k i Norge.
  24k gull fra Ghana.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s