Smykkehistorie

Et vakkert smykke kan virkelig ta pusten fra en. I årtusener har mennesket laget prydgjenstander og smykker for å pynte seg, og som symbol på status.

Historie

For ikke lenge siden ble det gjort en sensasjonell oppdagelse i Blombos i Sørafrika.
Arkeologer fant 41 skjell, som hadde tydelige hull og var slitt slik at det så ut som om de hadde vært ved siden av hverandre i et kjede. (Se illustrasjon under).

Skjellene viste seg å være ca. 75 000 år gamle, og er det hittil eldste beviset på menneskets hang til å pynte seg med smykker.

Nasarrius skjell

Nasarrius skjell


Det har også vært gjort andre funn av smykker laget av skjell, ben, tenner fra dyr, tre og steiner. Smykker ble til å begynne med brukt som funksjonelle gjenstander for å feste stykker av klær o.l. og senere også som pynt, valuta og religiøse symboler. Smykker har også lenge vært brukt som symboler på rikdom og status, og som beskyttelse mot ondskap og av medisinske grunner.

De første tegn på systematisk produksjon av smykker finner vi i Egypt for ca. 4-5000 år side. Egypterne brukte de mest gull som de hadde erobret i kriger, og de begravde ofte smykkene med eieren.

Den moderne smykkeproduksjonen, slik vi kjenner den, kom i gang etter andre verdenskrig.

Materialer

Gull har lenge vært et foretrukket materiale for produksjon av smykker, og de første smykkene laget av gull er ca. 6000 år gamle.

Det var romerne som først klarte å utvinne gull i større skala ved å benytte seg av vann for å drive bort store masser stein.

Ørepynt fra Romertiden

Ørepynt fra Romertiden

Til tross for at det er flere andre metaller som er dyrere, har alltid gull blitt sett på som det mest attråverdige mineralet, og gull har lenge vært brukt som en standard for mange valutaer.

Ringer fra romertiden

Siden slutten av 1800 tallet har det aller meste av verdens gull kommet fra Sør Afrika, og man estimerer at over halvparten av alt gullet som er funne gjennom historien kommer herfra.

Andre kilder til gullproduksjon er USA, Australia, Kina og Russland.

Gull kan lages i mange farger, men den mest populære varianten til bruk i diamantsmykker i Norge, er utvilsomt hvitt gull. Hvitt gull er gull som er blandet med andre metaller som sølv, palladium eller nikkel. For å gi smykker i hvitt gull en ekstra glans, rhodineres de nesten alltid.

I denne prosessen dyppes gullet i en legering med Rhodium for å gjøre gullet hvitere og blankere.

Det er 58,5% rent gull i 14 karat (585) og 75% rent gull i 18 karat (750) gull.

I Norge brukes det mest 14 karat.

Edelstener

Spekteret av edelstener som er benyttet i smykkenes historie er omfangsrik. Denne artikkelen omtaler de «4 store», Diamant, Rubin, Smaragd og Safir: https://tesori.wordpress.com/diamantinfo/diamant-rubin-smaragd-og-safir

2 responses to “Smykkehistorie

  1. Tilbaketråkk: Smykkehistorie «

  2. Tilbaketråkk: Det eksklusive materialet Gull og bruken av gull i smykker – Coolestcorner.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s