11 av verdens mest berømte diamanter

1. Cullinan Diamanten

Cullinan (oppkalt etter gruveeier Sir Thomas Cullinan) er den største diamanten av smykkekvalitet som noen gang er funnet. Rådiamanten veide 3,106 carat og ble funnet i Sør-Afrikas Premier gruve.  Diamanten ble gitt til Englands Kong Edvard den 7. i fødselsgave i 1907.
I Amsterdam ble Cullinan delt opp i 105 deler – 9 store diamanter og 96 små diamanter. Den største diamanten som kom ut av Cullinan, er Cullinan I eller ”The Great Star of Africa” Cullinan I veier 530.2 carat, og var den største diamanten frem til ”Golden Jubilee ble funnet i 1985.
I dag er de 9 store diamantene fra Cullinan deler av de britiske kronjuveler og kan sees i Tower of London.

Cullinan I og Cullinan II

Cullinan I og Cullinan II

Cullinan I – The Great Star of Africa
Den største delen av Cullinan, Cullinan I eller “Great Star of Africa” er en pæreformet (dråpeformet) diamant og veier 530,2 carat. Diamanten er innfattet i korset i det kongelige septeret i de brittiske kronjuveler.

Cullinan Septer

Cullinan I i septeret

Cullinan II – The Lesser Star of Africa
Cullinan II  er puteformet (cushion) og veier 317.40 carat. Denne diamanten sitter i fronten av “Imperial State Crown of Great Britain”.

Cullinan II i kronen

Cullinan II i kronen

Rykter og myter rundt Cullinan-diamantene
Det har gått rykter om at det var en andre halvdel av Cullinan, og at mannen som fant den delte den og fjernet en del av rådiamanten som veide 1,500 to 2,000 carat før han ga stenen videre til Sir Cullinan. Dersom dette er sant, betyr det at Cullinan veide ca. 5000 carat. 5 carat er 1 gram, og i så fall veide altså rådiamanten 1 kilo!

2. Hope Diamanten

Hope diamanten er en vakker blå diamant som veier 45,5 carat. Den ble funnet i India og rådiamanten veide 112 carat. Blåfargen får diamanten pga. mikroskopiske spor av grunnstoffet bor.

Hope diamanten - Gjenstand for mye overtro...

Hope diamanten - Gjenstand for mye overtro...

Hope har hatt mange eiere. Jean Baptiste Travernier kjøpte diamanten i India og solgte den videre til den franske kongen Kong Louis XIV of France i  1668. Hoffets juveler slipte diamanten og produserte en 67 carat stor edelsten. Diamanten het den gangen “Blue Diamond of the Crown”, “French Blue” eller “Travernier Blue” and Kong Louis brukte diamanten som et halssmykke ved seremeonielle anledninger. Halssmykket ble stjålet under den franske revolusjonen og ble tatt med til London. Der ble den blå diamanten borte.
I 1824 ble det registrert en blå diamant hos Henry Phillip Hope. Den var litt mindre enn ”Travernier Blue”, men man antok at den hadde blitt slipt på nytt. Den fikk nå navnet Hope diamanten.
Etter at HP Hope døde, hadde  diamanten mange eiere, blant annet Hope sin nevø, Henry Hope, hans kone Adele, juveleren Adolf Weil, diamanthandleren Pierre Cartier, og til slutt en av verdens ledende juvelerer Harry Winston. Winston ga den i 1958 til Smithsonian Instituttet, der den kan sees i dag.

Myter og legender rundt Hope diamanten
En av legendene om den blå Hope Diamanten er at den ble stjålet fra en statue av den indiske guden Sita. Den har hatt et rykte på seg for å bringe ulykke til sine eiere, og mange av dens eiere gikk en tidlig død i møte eller gikk konkurs.

3. Taylor-Burton Diamanten

Her er en sann Hollywood diamant! Det er ikke mange som kan bære en så stor diamant (69,42 carat) uten å se vulgær ut, men det kunne Elizabeth Taylor.  Taylor-Burton diamanten ble i likhet med Cullinan også funnet i Sør Afrikas Premier gruve.

Taylor Burton Diamanten

Taylor Burton Diamanten

Her er edelstenens historie i stikkordsform:

1966:

 • Ble funnet som en 240.80cts rådiamant – Kjøpt av Harry Winston.
 • Den største delen veide 69,42ct.
 • Pastor Colon Jr, studerte rådiamanten  i 6 måneder før han bestemte seg  for hvordan han skulle spalte den.

1969:

 • Ble kjøpt av Cartier på auksjon for 1 million dollar  – inntil da det høyeste beløpet noen gang betalt for en diamant noen gang og kalt «Cartier». Ble umiddelbart solgt videre til Richard Burton.

1978:

 • Burton og Taylor skiller seg, stenen ble solgt til Henry Lambert for nesten 5 mill USD.
  Pengene ble brukt til å bygge sykehus i Botswana.
 • Juvelér Robert Mouwad kjøper den for ukjent sum desember samme år.
 • Stenen er antatt solgt videre til Saudi Arabia eller Brunei.
Elizabeth Taylor hadde vært pen med en gråstein rundt halsen også...

Elizabeth Taylor hadde vært pen med en gråstein rundt halsen også...


4. Excelsior

Det sies at Excelsior diamanten kunne vært den største diamanten I verden, men av ulike årsaker ble den delt I flere mindre deler.
Excelsior ble funnet I Afrika I 1893. Rådiamanten veide 995,2 carat, var blåhvit og hadde noen sorte merker innvending. Diamantens form var uvanlig – flat på den ene siden og en ”topp” på motsatte side. Navnet Excelsior betyr “høyere”, og ble gitt pga. den uvanlige fasongen.

Excelsior I

Excelsior I

Excelsior ble delt opp i flere mindre biter. De tre største veide henholdsvis 158, 147 og 130 carat. De mindre bitene veide fra ca. 70 carat ned til under 1 carat. Totalt veide diamantene 373,75 carat, noe som utgjør et stort vekttap på nesten 63 %. Diamantene fikk navn Excelsior I, Excelsior II osv.
Hvorfor denne store vakre diamanten ble delt opp i så mange mindre diamanter er fortsatt et mysterium, da den sannsynligvis ville vært mye mer verdifull som én stor diamant.

Excelsior diamantene ble solgt til forskjellige kjøpere, blant annet Tiffany & Co og De Beers.  Excelsior I ble i 1996 kjøpt av Robert Mouwad for 2,6 millioner USD. Den er nå sannsynligvis i Brunei.

5. Koh-I-Noor

Koh-I-Noor er en oval diamant som veier 105,6 carat. Man regner med at den opprinnelige rådiamanten veide hele 600 carat. Legendene sier at den som eier Koh-I-Noor skal herske over verden!>

Koh-I-Noor diamanten kommer opprinnelig fra India. Første gang diamanten ble nevnt var i 1304, da den indiske Rajah av Malwa eide stenen. Senere ble Mogul Babur eier, og han nevner også stenen i sine memoarer.
Koh-I-Noor var i mogulenes eie helt til 1739, da Shah Nadir av Persia ”lurte til seg” diamanten: Han foreslo å bytte turban med mogulen, og på den tiden var dette en skikk man var nødt til å godta. Det var Shah Nadir som utbrøt: ”Koh-I-Noor. Fjellet av lys”, og således fikk diamanten sitt navn.

Diamanten fartet land og strand rundt, før den endelig kom i Dronning Viktoria i 1851. Diamanten ble der slipt på nytt for å forbedre brilliansen. Ny vekt på diamanten ble 105,6 carat, og det er dens vekt i dag.

Koh-I-Noor i de britiske kronjuveler

Koh-I-Noor i de britiske kronjuveler

Koh-I-Noor er innfattet i Malteserkorset som er foran på “The crown of Queen Elizabeth, the Queen Mum” sammen med fler enn 2000 andre diamanter. De britiske kronjuveler er symbolet på det britiske monarkiet, og benyttes kun til kroningsseremonier. Kronjuvelene oppbevares  i Tower of London.
Legender om Koh-I-Noor

En av mange legender om Koh-I-Noor sier at den som eier Koh-I-Noor skal herske over verden. Nå er vel ikke det helt tilfelle med Dronning Elizabeth, men hun må jo sies å ha gjort det rimelig bra…
Andre legender sier at diamanten bringer død og ulykke til menn som eier den, og lykke og hell til kvinner. Flaks at England har dronning!

6.  Golden Jubilee

Golden Jubilee er den største fasetterte diamanten i verden. Denne diamanten var til å begynne med sett på som en ganske uattraktiv diamant, men nye slipeteknikker har forvandlet denne stygge andungen til en vakker svane.Denne diamanten veier hele 545 carat og er slipt av mestersliperen Gabi Tolkowsky. Slipet kalles ”fire rose cushion cut”, og den er altså puteformet.

Golden Jubilee

Golden Jubilee

Som så mange andre store diamanter ble også denne diamanten funnet Sør Afrikas Premier gruve, i 1985. Først fikk den navnet ”Unnamed Brown” pga. sin brunaktige farge. Sitt nye navn fikk da den i 1997 ble gitt til den thailandske kongen Rama IX (også kjent som Bhumibol Adulyadej den Store) under 50-års jubileumet for hans kongevirke.

Golden Jubilee er nå montert i kongens septer.

Videre til side 2…

Reklame for Tesori.no

Reklame for Tesori.no

3 responses to “11 av verdens mest berømte diamanter

 1. Tilbaketråkk: Rekordstor diamant funnet i Lesotho « Smykkebloggen

 2. Tilbaketråkk: Kjempediamant funnet i Sør-Afrika « Smykkebloggen

 3. Hej
  Spændende indlæg. Dejligt at få opfrisket sin viden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s