Informasjon og fakta om diamanter

Diamanten før den slipes

Diamanten før den slipes

Hva er egentlig en diamant?
En diamant er en krystall som består av 99,95% rene karbonatomer, som er ordnet i et isometrisk, eller kubisk krystallsystem. Det er den spesielle sammensetningen av atomene som gjør at diamanten ser så forskjellig ut fra andre rene karbonmineraler, slik som foreksempel graffit, som er et veldig bløtt mineral.

Hvor kommer diamanter fra?
Ordet diamant kommer fra gresk ”adamas” som betyr ”uovervinnelig” eller ”uforgjengelig”. Diamantene vi i dag bærer i våre smykker ble dannet for tusenvis av år siden, dypt nede i jorden, under ekstremt trykk og ved høye temperaturer. Vulkanutbrudd førte rå-diamantene med seg og spredte de rundt i elveleier og hav. Kun ca. 15 % av alle diamanter er av god nok kvalitet til å brukes i smykker. Resten brukes til forskjellige formål i industrien.

Tesori Diamanter

De første diamantene ble funnet i India ca. 800 år før Kristus. Kildene i India var rike nok til å forsyne verden med diamanter helt frem til 1800-tallet. I dag utvinnes ca 90 % av diamantene i Afrika, spesielt på vestkysten. I tillegg er det stor diamantutvinning i Russland, Kanada og til dels Australia (rosa diamanter).

Fra gruvene sendes diamantene videre til India, Russland, Kina, Thailand og Israel for å slipes og deretter omsettes på verdensmarkedet.

Hva er det som er så bra med diamanten, da?
Det er diamantens ekstreme egenskaper som gjør den så velegnet som smykkesten. Det finnes ingen mineraler som kan konkurrere med diamantens hardhet, og den er 85 ganger så hard som den neste edelstenen på listen, som er korund (rubin og safir). Pga diamantens ekstreme hardhet oppnår man en helt spesiell glans når den poleres. I tillegg har diamanten meget gode lysbrytende egenskaper, som gjør at den reflekterer lyset maksimalt.

Hvorfor er diamanter så dyre?
Diamanter er først og fremst dyre for at de er sjeldne. Det må flyttes 250 tonn med masse pr. carat diamant av smykkekvalitet. Kostnadene for å igangsette en drivverdig diamantgruve beløper seg gjerne til flere milliarder kroner.

Apropos diamanter og pris: Mange jeg har snakket med i bransjen mener at Norge er et av de rimeligste landene å kjøpe diamanter i. Ikke nødvendigvis for at det er så mye billigere her enn andre steder, men for at det er tryggere. Diamantene du kjøper i Norge har stort sett den kvaliteten som oppgis. Dette er unntaket snarere enn regelen i mange andre land.

Tenk også litt på ordtaket «there is no such thing as a free lunch» når du handler diamanter. Er prisen for god til å være sant, er det nettopp det; For godt til å være sant. Diamantene kan være behandlet (sprekker fylt med glass etc.), de kan ha dårlig slip osv. Jeg har selv sett diamanter på 1 carat som ser ut som om de ikke er større enn 0,80 carat. De har da blitt «slipt for vekt», dvs at mye av vekten ligger under rondisten eller beltet («girdle» på engelsk) på diamanten og at den dermed har mindre diameter enn den skal ha dersom den er slipt riktig. I tillegg til at den ser liten ut, vil også evnen til å reflektere lys være dårlig, og diamanten vil se «død» ut og ha dårlig brillianse.

Rondisten på en diamant

Rondisten på en diamant

Litt om diamantkvalitet
Diamanter finnes i alle spekterets farger, men den vanligste fargen som brukes i smykker er hvit, eller nyanser av hvit. De fleste diamanter har en varmere hvithet med nyanser av gult, ofte så svakt at bare ekspertene kan skille kvaliteten.
For å fastsette kvaliteten på hvite diamanter benytter man seg av ”De 4 C’ene” – Colour, Clarity, Cut og Carat – som på norsk står for farge, renhet, slip og carat (vekt).

Her er noe av det du skal se etter når du skal bedømme kvaliteten på en diamant:

Farge:
Fargen er en av de aller viktigste kriteriene når man skal bedømme kvaliteten på en diamant.
Jeg anbefaler å bruke en høy hvithetsgrad (Top Wesselton), da farge er noe de fleste kan se forskjellen på – også et utrenet øye.
Under ser du fargeskalaen som benyttes i Norge.

Her er fargeskalaen med betegnelsene som benyttes i Norge:

Internasjonale betegnelser Norske betegnelser Forklaring
D-E River Usedvanlig hvit
F-G Top Wesselton Sjeldent hvit (Brukes av Tesori)
H Wesselton Hvit
I Top Crystal Lett tonet hvit
J Crystal Lett tonet hvit
K Top Cape Tonet hvit
L Top Cape Tonet hvit
M-Z Cape Tonet

Du kan lese mer om diamantfarge ved å klikke her.

Det finnes selvfølgelig også diamanter i andre farger enn hvitt – både gule, rosa, blå, brune, røde, grønne og til og med sorte. De kalles da «fancy». Dersom fargen er intens, kan fargede diamanter være langt dyrere enn hvite. (Dette gjelder ikke brune og sorte diamanter).

Det finnes selvfølgelig også diamanter i andre farger enn hvitt – både gule, rosa, blå, brune, røde, grønne og til og med sorte. De kalles da «fancy». Dersom fargen er intens, kan fargede diamanter være langt dyrere enn hvite. (Dette gjelder ikke brune og sorte diamanter).

Klarhet:

Klarheten bestemmes av stenens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige ”fødselsmerker” – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger.

Spesialistene benytter spesielle uttrykk når de skal beskrive klarheten:

Internasjonale betegnelser Forklaring
FL (Flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter
IF (Internally flawless) Ingen indre uklarheter
VVS1-VVS2 (Very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter
VS1-VS2 (Very small inclusions) – Brukes av Tesori Meget små uklarheter
SI1/SI2 /SI3 (Small Inclusions) Små uklarheter
P1/I1 (piqué 1) Små synlige uklarheter
P2/I2 (piqué 2) Synlige uklarheter
P3/I3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

Les mer om diamantklarhet her:

Slip:
Diamantens skjønnhet beror på evnen til å reflektere lys. Når den slipes riktig vil lyset som slipper inn fra toppen bli kastet tilbake fra bak fasettene, og diamanten vil da stråle i alle regnbuens farger.

I illustrasjonen under kan du klart se hva som skjer når diamantens proporsjoner ikke er optimale.

Det er viktig med riktig slip for diamanter

Det er viktig med riktig slip for diamanter

Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. En ferdig slipt diamant har 57 såkalte fasetter (flater). Den mest vanlige diamantslipeformen er briljant. Andre kjente slipeformer er prinsesse, dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.

Du kan lese mer om diamantslip og viktigheten av symmetri her

Verdens dyreste diamant (pr. carat)

En blå diamant har rekorden som den dyreste substansen verden har sett. Den ble solgt i 2007 på en Sotheby auksjon i Hong Kong. Prisen var over 7 mill USD – den høyeste prisen per carat som noen gang er oppnådd for en edelsten. Den veide 6,04 carat, noe som gir en pris pr carat på nesten 1,5 mill USD per carat. Kjøperen var en privat asiatisk samler…

Blå diamant - Historiens dyreste edelsten

Blå diamant - Historiens dyreste edelsten

Dersom du vil lese om rubiner, smaragder og safirer, har jeg skrevet en liten artikkel om det her: https://tesori.wordpress.com/diamantinfo/diamant-rubin-smaragd-og-safir/

Her er samme artikkelen på Tesori Diamanter

Hvis det er mer du lurer på om diamanter, så legg gjerne igjen spørsmål i feltet under artikkelen, så skal jeg gjøre mitt beste for å svare deg.

268 responses to “Informasjon og fakta om diamanter

 1. Tilbaketråkk: Fargestener « Smykkebloggen

 2. Tilbaketråkk: Forlovelsesringer og gifteringer - Tradisjoner og skikk og bruk « Smykkebloggen

 3. hei. jeg har en skoleoppgave om Diamanter. lurer på hvor diamanter kommer fra? og hvordan de blir til(dannes).

 4. Hei Marita,

  Diamantene ble dannet for tusenvis av år siden, dypt nede i jorden, under ekstremt trykk og ved høye temperaturer. Vulkanutbrudd førte rå-diamantene med seg og spredte de rundt i elveleier og hav. Man finner ofte diamanter i Kimberlitt-piper, som er gulrot-formede vulkan-«kanaler». I dag kommer ca 90 % av diamantene fra Afrika, spesielt på vestkysten. I tillegg er det stor diamantutvinning i Russland, Kanada og til dels Australia (rosa diamanter).

  Du kan lese mer om diamantutvinning her: http://www.khulsey.com/jewelry/kh_jewelry_diamond_mining.html

  Et tips dersom du vil oversette til norsk: Gå til translate.google.com og kopier all teksten på den engelske siden inn der. Det blir ikke så bra grammatikk, og noen ord blir feil, men resultatet blir ikke så verst… 🙂

  Lykke til med oppgaven!

  Terje

 5. Tilbaketråkk: Kjennskap til Diamanter ? - Side 2 - Asiaforum.no

 6. hei

  Kan du fortelle meg forskjellen på hva varmebehandlet og strålebehandlet er for noe? Betyr det at det er en CE diamant i begge tilfellene?

  mvh Elisabeth

  • Hei Elisabeth,

   Varmebehandlingen av diamanter du sikter til kan være at man brenner bort inneslutninger med laser, for deretter å fylle sprekkene med en klar substans. Dette er klarhetsforbedrede diamanter (CE).
   Når det gjelder strålebehandling (irradiation) brukes dette ofte ved fremstillingen av kunstig fargede diamanter. Det skilles altså mellom naturlig fargediamanter og kunstige fargediamanter.
   Håper dette hjalp litt!

 7. Hei

  Hvilken pris ville du anslått på en diamant med som dette:
  Vekt:0.50ctw
  Form:marquise
  Farge:J
  Klarhet:I1

  På forhånd takk

  • Hei Arild,

   Man kan nok ikke sette en pris på en diamant uten en visuell inspeksjon.
   Det er mange ting som innvirker på pris, – ikke minst slip/proporsjoner.
   For å få en korrekt pris på diamanten din, ville jeg tatt den med til en gullsmed og fått den taksert.

   Mvh

   Terje

 8. Hei.
  Jeg lurer på hvorfor land med gruvearbeid som driver med diamanter er så fattige? Er det ikke logisk at de landene skal være et av de rikeste i verden?

  • Hei Christer,

   Takk for din kommentar!
   Jo, i en ideell verden så hadde alle land med store naturressurser vært rike. Dessverre sørger nok ofte grådighet og korrupsjon for at så ikke alltid er tilfelle. Dette gjelder nok ikke bare land med diamantgruver, men også andre land i den 3. verden som har andre naturressurser som olje, mineraler, trevirke, jordbruksprodukter som kaffe etc.

   Terje

 9. Hei!
  Om man sammenligner to diamanter f.eks. : 0,40c,TW/VVS og
  0,40c, C/VVS.
  Vil TW ligge dobbelt så høyt i pris?
  Er det fargen som avgjør prisen mest på en diamanten?

  • Hei Lise!

   Takk for kommentar!

   Det er ikke så lett å si på generelt grunnlag om en TW vil ligge dobbelt så høyt i pris, da slip og proporsjoner også spiller en rolle. Men, generelt vil jeg si at en TW ligger ca. 60-70% høyere i pris.
   Når det er sagt: Personlig ville jeg ikke ha gått for en sten som ligger såpass lavt på fargeskalaen og så høyt på klarhetsskalaen. Dersom du har bestemt deg for en gulaktig sten (C), ville jeg også gått ned på klarheten.
   Just my 2 cents… 🙂

   Og, ja: Dersom de andre faktorene er nogenlunde konstante (slip, klarhet etc), vil jeg si at fargen er den faktoren som har størst innvirkning på prisen.

  • Ikke kall det fakta når det ikke er det «Diamanter er først og fremst dyre for at de er sjeldne.»
   Diamanter er ikke sjeldne – selskapene bader i diamanter.
   Diamanter er utenom til bruk i industri, verdiløse.
   Med tanke på hvor lite sjeldne de er så er de verdiløse.

   Diamanter er dyre på grunn av god reklame og folk som binder diamanter med kjærlighet
   «er jeg ikke verdt diamanten?»

   Ser dette er et gammelt innlegg hehe *ler godt*

   Ha en fin dag!

 10. Hei!
  Tusen takk for svaret ditt, men jeg lurer på hvorfor du ville gått ned på klarheten på en C sten?

  mvh

  • Spørsmålet er vel hvorfor du velger å betale for høy klarhet og lav farge.
   Personlig ville jeg heller brukt pengene på høyere farge, som er det som faktisk er mest «synlig» og heller gått ned på klarheten. Dog ikke lengre ned enn SI1-2. Igjen, dette ville vært min personlige prioritering. Det er jo ikke sikkert det er slik du ønsker å prioritere. Ta gjerne kontakt på telefon dersom du ønsker mer info.

 11. Tilbaketråkk: Fakta om diamanter « Smykkebloggen

 12. Hei!
  Litt teit spørsmål kanskje, men hvor i naturen finner man diamanter? Og hvilke land? Trenger man store maskiner for å «grave» fram diamantene?

  Håper på svar:)

  • Hei Helene!

   Synes det var et godt spørsmål, jeg… 🙂

   I dag kommer mer enn 90% av verdens diamantproduksjon fra Afrika. Også i Canada og Russland (Sibir) er det forholdsvis store diamantforekomster.

   I noen tilfeller ligger diamantforekomstene i såkalte kimberlittpiper, som er «rør» i vulkanske bergarter. I slike tilfeller kreves det ofte tungt maskineri for å få opp diamantene.
   I andre tilfeller føres rådiamantene nedover elveleie og kan finnes uten maskinkraft ved hjelp av enkle hjelpemidler.

   Håper det hjelp!

 13. Hei Terje. Jeg lurer på hvordan en diamant ser ut på ekte? kunne du sende et bilde av en diamant? du skjønner: jeg har en skole oppgave om diamanter og finner ikke et bilde av en diamant: 🙂 kunne du gi meg et? =D håper på svar=D

  Mvh!!!!!!!!!!!! Eddy =D Olson Fra narvik.

 14. Hvordan ser man forskjellen på en rubin og en diamant 🙂
  MVH Olsen

  • Hei igjen, Rubinen er rød (det er svært få røde diamanter), og har andre optiske egenskaper enn diamanten. Den har blant annet glans, og ikke samme fargespillet som diamanten. Lykke til med oppgaven!

   Terje

 15. Angående Christer’s spørgsmål.
  En af de væsentligste årsager til at lande som fx syd/mellem afrika er fattige på trods af den store diamant udvinding der finder sted, skyldes blandt andet at mange store internationale firmaer ikke betaler skat, i landende, men fører dem til udenlandske bankkontoer, så det ikke kommer det afrikanske land og samfund til gode.
  Men samtidig er der også mange firmaer som virkelig gør en stor forskel.
  De Beers Group, gør en meget stor forskel i det lokale samfund og sørger for deres ansatte.

  Tyske Rivoir, sponsorerer bla. en Skole for 200 fattige børn i Sierra Leone,

  Så der er mange der gør hvad de kan, men det kræver selvfølgelig at alle hjælper til.

  • Takk for input «Guldsmed»! Ja, det er i sannhet mange utfordringer i fattige land når det gjelder utvinning av mange typer råvarer, også diamanter.

 16. Hej Terje. Bestemt.
  Det handler helt sikker om at der bliver sat fokus på problemerne i internationalt sammenhæng. Heldigvis begynder ordet «Fairtrade» at blive en trend, som forbrugerne forhåbentligt tager til sig. Hvis fairtrade kan blive en desideret trend, så vil vi se at de firmaer der ikke går denne retning, vil tabe markedsandel. – Men samtidig er en «trend» også noget der forsvinder igen, så det vil ikke være en bæredygtig løsning, set i det lange løb.

 17. Martin Dedekam Sveen

  Hei!

  Jeg har funnet krystall som jeg lurer på om kan være en diamant. Eneste problemet er at jeg er usikker på sikre metoder for å vite om det er diamant eller ikke. Jeg har prøvd å skrape den mot glass, det kom en ripe, men kommer ikke det riper av vanelig kvartskrystall òg?
  Har du noen andre «metoder» jeg kunne brukt som ville bekrefte det om det var en diamant? Hilsen Martin

  • Heisann,

   De aller fleste mineraler, og i hvert fall de i krystallform vil ripe glass, så det er ingen indikator.
   Jeg foreslår at du foretar et billedsøk på google, f.eks. «rough diamond» eller liknende.
   Da vil du fort se om krystallen du har likner på diamantkrystaller som ofte har en spesiell form.

   Hvis du fortsatt tror det er en diamant, foreslår jeg at du tar den med til en gemmolog (via en gullsmed) og får sjekket den.

   Håper det hjalp og lykke til!

   Mvh

   Terje

 18. Gunnhild Grålumstuen

  Hei,kjøpte et diamantsmykke med kjede,hvitt gull, i Tyrkia. Det var 0,4ct. Fikk en gullsmed i Norge til å fastsette klarhet. Det ble en C og P1.
  Ga 4000 nok. Stenen er pen,den. Ga jeg overpris?
  I ettertid har jeg lest mye om diamanter , spesielt på denne websiden. Takker for gode opplysninger. Tror vel ,i ettertid,jeg ville ha lagt til noe å fått en W på klarheten…og å kjøpe hjemme…
  mvh
  Gunnhild

  • Hei Gunnhild,

   Takk for kommentar og skryt! Om du ga overpris eller ikke, synes jeg ikke du skal tenke så mye på, så lenge du synes den er pen… 🙂
   Også fint å høre at du fant mye nyttig informasjon på bloggen vår. Du har sikkert også fått med deg at vi selger smykker og diamanter på Tesori Diamanter . Høy kvalitet til suverene priser… 🙂 Ta gjerne kontakt dersom du behøver mer informasjon om diamanter generelt eller Tesori spesielt.

   Mvh

   Terje Gaupseth

 19. Gunnhild Grålumstuen

  retter opp mail

 20. hei
  Hvis jeg vil starte å lete etter diamanter, hvor syns du jeg burde starte? (Land & område)
  Koster det mye penger for å kjøpe jord i et område i Afrika?
  Hva er de viktigste tingene jeg må vite før jeg starter med å planlegge og utføre en slik drøm?

  Har utrolig lyst til å dra til ett annet land som jeg da kan lete etter diamanter og tjene penger på det.

  • Hei,

   Takk for kommentar. Det er en spennende drøm du har, men jeg tror nok dessverre at det er en drøm som er vanskelig å realisere.
   Alle områder man vet det finnes diamanter er nok allerede kjøpt opp og reservert. Dessuten så krever gruvedrift høy kunnskap og i de aller fleste tilfeller store investeringer. Ikke det at jeg vil ta fra deg drømmen din, men dette blir ikke lett å gjennomføre.

 21. Hei, hvordan er det med sorte diamanter, ser prisene er mye lavere enn «vanlige» diamanter, men det er mange pene smykker med sort og..
  Hvordan bør disse verdsettes? Har tenkt å kjøpe en, er 1,66c til 5900,- for mye eller bra kjøp? den er slipt i kubeform

  • Hei Geir,

   Ja, sorte diamanter er mye rimeligere enn hvite og andre fargede diamanter da de er helt opake (ugjennomsiktige). De kommersielle sorte diamantene er ofte diamanter av svært dårlig kvalitet som er behandlet for å gjøre de helt sorte.
   Kvaliteten på disse er derfor stort sett ganske uniform, og det viktigste er at de er godt slipt, polert og at de ikke har hakk eller merker i overflaten. Om prisen du har betalt er dyrt eller ikke er vanskelig å si uten å ha sett diamanten, men det høres jo rimelig ut. Når det er sagt så er det vel vanligst å slipe sorte diamanter på samme måte som hvite diamanter, dvs. brilliantslip.

   Lykke til!

 22. Hei!
  Finnes det noen side der man kan få litt grundigere innblikk i prosessen ved kunstig fremstilling av diamanter? Hørte de varmet opp gass så det skilte ut karbon. Det var metan og hydrogen gass det dreide seg om, som ble bombardert med plasma. Vet også de har laget diamanter som har blitt hardere enn naturlige diamanter. Disse ble til under 50-70 000 ganger vanlig atmosfærisk trykk. Så kommer det første spørsmålet: Hva gjør disse diamantene hardere? Var det fordi trykket var mye høyere enn det er i naturen? Siden diamanter består av karbonatomer i kovalente bindinger uansett, er det trykket som presser atomene nærmere som gjør dette? Og er det mulig å få en reaksjonsoversikt av gassene som feller ut karbon? og er det mulig å se forskjell i atomstrukturen på naturlig og kunstige diamanter eller er det bare fargen? Lurer også litt på om det finnes sider der hele prosessen forklares trinn for trinn og vises ned på atomnivå.

  • Hei «Stud A.»,

   Nå er du på et veldig detaljert nivå som min gemmologiutdannelse dessverre ikke dekker. Vi har stort sett naturlig diamanter i pensum.
   Jeg har ikke noe bedre råd til deg enn at du forsøker å google temaet, men det har du sikkert allerede gjort… 🙂

   Lykke til!

 23. Ja.. Men er mest forhandlere på google. sier ikke mye om prossessen. Men sånn praktisk, hvorfor benytte gass og ikke bare sette trykk på grafitt i steden for å lage diamanter?

  • Nå er det nok en del hemmeligheter rundt prosessen med å fremstille syntetiske diamanter, så det spørs hvor lett det er å grave frem detaljert informasjon rundt dette.

 24. Ok, takk for svar 🙂

 25. Jeg har spørsmål ang blåe diamanter? Jeg har ingen peiling på diamanter, men lurer på om alle er gjennomsiktige? Fargen er nesten mer lys turkis enn blå, og den er ikke gjennomsiktig. Kan det likevel være en diamant?

  • Hei, og takk for spørsmål! Blå diamanter er veldig sjeldne, og de som finnes er stort sett gjennomsiktige. Men, det er ikke mulig å identifisere en edelsten på en skriftlig beskrivelse, så det beste er nok at du lar en fagmann ser på den. Lykke til!

 26. Anette og Eva

  Hei Terje!
  Vi skriver en skoleoppgave om diamanter, og vi lurte på om du kunne svare på disse spørsmålene?
  Hva brukes diamanten til?
  Når og hvor diamanten først ble tatt i bruk?
  Hva er prisen på diamanten? Eks. kilopris?
  Vet du om noen viktige egenskaper ved diamanten?
  Hvor og hvordan utvinnes og lages diamanten?
  Vet du om en eller flere bedrifter i Norge som bruker diamanten i sin produksjon og hva den bruker det til?
  Vet du om noen andre interessante ting om diamanten?
  Det hadde vært veldig hjelpsomt og snilt om du tok deg tid til å svare på disse spørsmålene, helst innen fredag 12.februar.
  Hilsen Anette og Eva.

  • Hei Anette og Eva,

   De fleste av spørsmålene finner dere svar på ved søke rundt i denne bloggen. Når det gjelder pris er dette veldig avhengig av pris og kvalitet, men diamanter prises alltid i carat (1 carat er 0,2 gram).
   Mer info finnes som sagt på denne bloggen, og Wikipedia vil også hjelpe dere godt på vei.

   Lykke til med oppgaven!

   Terje

 27. Elise og Emil

  Hei Terje!
  Bloggen din er den beste! Vi har ikke lest den lenge, men hittil simpelten elsker vi den! Det er så hyggelig at du tar deg tid til å skrive den, og til å svare på alle leserspørsmålene:)
  Men nå til spørsmålet vårt:
  Vi la merke til «Anette og Eva» sin kommentar. De hadde spurt om flere spørsmål, noen rare og andre interessante. Du svarte at de kunne få svarene ved å søke rundt på denne bloggen. Men vi la merke til at et av spørsmålene de stilte ble ikke besvart, ikke av deg og ikke i bloggen. Derfor tenkte vi at vi skulle spørre deg igjen: Vet du om noen bedrifter i Norge som bruker diamnten i sin produksjon, og i så fall: Hva bruker de den til!

  Det ville ha vært en glede for oss om du svarte på dette, fordi vi for det første interesserer oss for temaet, og for det andre skriver vi også en skoleoppgave om dette.
  Igjen: bloggen din er super!
  Mange store klemmer fra Elise og Emil:)

  • Hei! Så bra dere finner bloggen nyttig.

   Diamanter og industriell bruk er nok ikke mitt fagfelt, men jeg vet at diamanter ofte brukes til sliping og borring, på grunn av de ekstreme egenskapene (hardheten). Jeg vil derfor anta at de også brukes her i Norge i slike industrielle sammenhenger. Her er for eksempel et firma som selger diamantverktøy til forskjellige formål. Tenk også på at de aller færreste diamanter er av god nok kvalitet til å brukes i smykker, og da blir de i stedet brukt i industrien. Mange lurer også på hvordan man kan slipe diamanter, da dette er den hardeste substansen som finnes, og svaret er enkelt: Diamantstøv… 🙂

   Lykke til videre!

 28. Anette og Eva

  Hei Terje!
  Tusen takk for svaret! Det var utrolig hjelpsomt! Vi hadde vel kanskje ikke lest godt nok rundt på bloggen din, derfor fikk vi ikke med oss alt. Men vi har et spørsmål til! Vi har fått høre at diamanter har skapt konflikter i landene diamantene finnes spesielt i Afrika. Du har jo skrevet litt om det før, men vi bare lurte på om du kunne fortelle litt om årsakene til denne konflikten? Det ville ha vært hyggelig om du kunne ha svart på dette spørsmålet!
  Igjen, takk for at du tar deg tiden!
  MVH Anette og Eva!

 29. Anette og Eva

  Hei Terje!
  Takk for at du svarte på vårt forrige spørsmål, det var veldig hjelpsomt!
  Vi har hørt at diamantproduksjonen har skapt store konflikter, spesielt i Afrika. Vi vet at du har sagt litt om dette før, men vi bare lurte på om du kunne fortelle litt mer?
  Du har allerede vært veldig hjelpsom, du er vår eneste kilde til denne oppgaven!
  På forhånd takk!
  MVH Anette og Eva

 30. Anette og Eva

  oops, den mailen kom visst to ganger.

 31. Hei,jeg har en stein som er jeg synes er veldig spesiel.Den veier 0,27 gram og ser ut til være fargeløs,Siden jeg fant den i et gammelt diamant distrikt når jeg var på ferie,er jeg blitt veldig nysjerig på hva det er,og hvor jeg eventuel kan få solgt den.har du noen tips for hvordan jeg kan gå frem?

 32. hei hei eg var i thailand i fjor der kjøpte eg stk diamant på0.7 karat plus 2 stk fargete diamant som er gull og blå som eg kjøpte av ein som har ein far som jobber i afrika eg tok ok sjekket alle 3 med å like ein av diamantene under eim mynt og så slå ein treklosse på den og det som kjedde er at diamantene laget et dypt spor i mynten det ble det med alle som eg prøvte så er dette ekte steiner då

  • Hei Christian,

   Å slå på en stein med en trekloss er ingen sikker test for å fastslå om det er en diamant. Snarere tvert i mot. Dersom det virkelig er en diamant kan du ødelegge den ved å slå på den. Den beste måten å finne ut av dette på vil være å ta med seg steinene til en gullsmed for å få de taksert.

   Mvh

   Terje

 33. Noen som kjenner en norsk Diamantsliper ved navn Gjermund Øverli??

 34. Hei!

  Jeg har 4 diamanter som jeg ønsker å selge. Min bestefar kjøpte disse en gang i tiden for kr. 100 000,- Jeg har forstått det slik at det var i et slags pyramidespill, hvor han ble lurt? Jeg er blitt fortalt at det den gang var mange som tapte hus og hjem etter å ha vært med på dette. Har du noe informasjon om dette? For en 15 – 20 år siden fikk min bestemor taksert diamantene til 27 000,-. Hvordan bør man gå fram for å få solgt disse diamantene på en trygg måte, og få det de er verd? Det følger sertifikat med diamantene.

  • Hei Geir,

   Jeg husker historien om de såkalte «investeringsdiamantene», ja. Triste greier… Min anbefaling er at du går til en gullsmed og får taksert diamantene på nytt, slik at du får dagens verdi. Når det gjelder salget, så tror jeg Eseia (Esaias) Solberg som holder til ved Kirkeristen i Oslo, kjøper diamanter, men det kan være mer å hente ved å selge de privat, f.eks. på FINN.no.

   Lykke til!

   Terje

 35. odd-magne kvame

  Hei..Korleis kan man slipe ein diamant?

  • Hei Odd-Magne, Godt spørsmål! Diamanter er som kjent det hardeste mineralet som finnes, og den eneste måten man kan slipe diamanter på er derfor å benytte slipestøv av det hardeste mineralet som finnes… diamanter 🙂

   Mvh

   Terje

 36. Hei. Informativt nettsted. Jeg blir likevel ikke klok på hva som veier høyest i valg av diamanter: f-g farge og si 1-2 ,eller h farge og vsi feks. Er det store prisforskjeller her?

  • Hei Monica,

   Om man prioriterer farge eller klarhet er for så vidt opp til hver enkelt, men jeg synes personlig farge er viktigere så lenge man ikke beveger seg lavere enn SI1 på klarhetsskalaen. I tillegg er farge viktigere jo større diamantene er. Det er lettere å se forskjell på f.eks. W og TW på en stor diamant (1ct) enn det vil være på små diamanter. Hos Tesori Diamanter tilbyr vi stort sett diamanter i kvaliteten TW/VS2, da vi mener dette er det ultimate skjæringspunktet i forholdet pris/kvalitet. Glem heller ikke viktigheten av slipet.

   Håper det hjalp litt!

   Mvh

   Terje

   • takk for svar. Er en diamant med TW/W og si2 en «dårlig» diamant da eller til tross for meget bra farge? Hva tar feks du for en 0.5 k ring i tw og vsi kvalitet? 🙂

 37. Nei, TW/W og SI2 er ikke nødvendigvis en «dårlig» diamant. Men TW VS er høyere på skalaen og derfor bedre/dyrere. Slipet er også viktig som tidligere nevnt. Her er en GIA-sertifisert 0,50ct TW/VS2: http://www.tesori.no/enstens-diamantring-050-carat-top-wesselton

 38. Hei !
  Hvordan kan du se om en diamant er ekte?
  Har et smykke som jeg fant i et smykkeskrin, og lurer på om de kan være det..
  Har hørt at en kan sjekke de i klor? men hva skal man se etter da?

  • Hei May,

   Du må nok ha et trenet øye eller de rette instrumentene for å finne ut om steinene er diamanter. Klor vil definitivt ikke hjelpe deg. Vil du være helt sikker bør du ta de med deg til en gullsmed.

   Mvh

   Terje

 39. Hei,

  Jeg har nylig fått en ring med tre diamanter i. I sted tok jeg solarium og glemte å ta av meg ringen. Jeg la de merke til at den midterste steinen var veldig klar i fargen i UV lyset (blåaktig), mens de to andre steinene var blassere og mer rosa i fargen. Hva kan dette komme av? Lan det være dårligere kvalitet på de?

 40. Hei Terje!
  Har et spørsmål om diamanter fattet i hvitt eller gult gull.
  Jeg er en type som ikke kler hvitt gull(rødlig pigment og rødlig hår)Derfor har jeg mine diamanter fattet i gult gull. Hører mange sier at gult gull tar fargen fra diamantene, jeg synes allikevel de er vakre. Jeg trenger å kjøpe diamaneter som jeg vil sette i en ring i gult gull. Dersom det er riktig at gult gull tar fargen fra feks en tw diamant, kan jeg da like gjene kjøpe diamanter som er gulere på fargeskalaen og heller klarhet vs . Er det bortkastet å sette hvite diamanter i gult gull.
  Et annet spørsmål. Jeg er opptatt av at edelstener bør stå til hud og hår. Ønsker meg en rubin. De fleste rubiner har innslag av fiolett (er kalde). Kan du skaffe en rubin som er varm dyp rød med gult i stedet? Mvh Britt fra Trondhjem

  • Hei Britt,

   I prinsippet vil det være slik at diamanten «tar» noe farge fra gullet. Det betyr allikevel ikke at man ikke ser forskjell på hvithetsgradene også når diamanten er fattet i gult gull. Med andre ord vil man se forskjell på W og TW – Også når diamanter er fattet i gult gull.
   Når det gjelder farge i rubin er dette litt vanskelig. Vi har ikke rubiner på lager, og bestiller opp etter behov. Når du har såpass spesifikke krav til farge, vil jeg anbefale at du tar turen innom en gullsmed som har rubiner på lager. (Hvis du klarer å finne noen som har det… 🙂

   Lykke til!

   Terje

 41. Coster diamonds

  hvor kan man finne ut hva en diamant er verdt? Og kan man få byttet inn diamantsmykker mot penger?

 42. Heisann!
  Jeg har en skoleoppgave om diamant, og denne nettsiden har vært til kjempe mye hjelp. Men det er ett spørsmål jeg ikke finner svar på, som kanskje du vet svaret på:): Hva er prisen på diamant? (kilopris/meterspris)

  Jeg ville vært veldig glad om du kan gi meg svar på dette ! Takk 🙂

 43. Hei Terje,
  Jeg har hørt at det kun er to gemmologer i Norge, og som dermed kan fastsi hvilken kvalitet diamanter har. Stemmer dette? Hvordan kommer man i kontakt med disse gemmologene? På forhånd takk for hjelpen!

  • Hei Marianne,

   Det er nok flere enn 2 gemmologer i Norge. Jeg er gemmolog, og jeg kjenner flere andre… 🙂
   Man må ikke nødvendigvis være ferdig utdannet gemmolog for å fastslå kvaliteten på en diamant. De fleste taksører kan dette.

   Mvh Terje

 44. Hei Terje!

  Jeg fikk en ring nylig i et arveoppgjør, og fikk plutselig se at det satt diamanter i ringen og 750 gull, altså 18 k.
  Jeg leverte den derfor til gullsmed, som sendte denne med takstmannen.
  Mitt utrenede øye synes diamantene var spektakulære ( har noen mindre diamantringer fra før), men at selv om de var mange, var små, og dette selvfølgelig er litt avgjørende for prisen. Den ser litt designaktig ut og har flott håndtverk på baksiden. Slik jeg ble forklart det, kunne man ikke prissette diamantene uten å ta de ut av ringen, og de er derfor beregnet på vekt. Den endelige forsikringstaksten ble 18 000. Men jeg er litt usikker.
  Hvis denne kommer fra en noe flottere diamantbutikk og diamantene (218) blir sett på, hvil dette da ha minimalt på prisen, eller kan det være en «vesentlig» forskjell? Jeg finner ringen litt mer spektakulær en disse diamant på en ring-ringene…

  Og 2 spørsmål til… =)

  Er det farlig å koke diamantsmykker for å vaske de?
  Og det må jo finnes en måte for en lekmann å se forskjell på en typisk falsk «kryptomant» på sølvring og en diamant på hvitt gull?

  Blir veldig takknemlig hvis du har muligheten til å svare på dette for meg! =)

  Mvh

  • Hei!

   Trodde jeg hadde svart på denne, men det har jeg tydeligvis ikke…

   1. Normalt sett skal ikke taksten ha innvirkning på om ringen kommer fra en «flott» butikk eller ikke, men dersom det er en kjent merkevare (Cartier, Bvlgari, Chopard etc), vil dette ha innvirkning, og ringen skal prises høyere.
   2. Nei, det er vel ikke farlig for diamantene å kokes, men du kommer langt med Zalo, lunket vann og en gammel tannbørste.
   3. Om det er mulig å se forskjell på en diamant og en simulant, spørs litt på hva slags simulant det er snakk om. De fleste «legmenn» vil ha problemer med å skilne en Cubic Zirconia eller en Mossanitt fra en ekte diamant.

   Håper det hjalp! 🙂

   Terje

 45. hei Terje.
  Jeg går å lurer på å kjøpret smykke som skal gis i gave. Dette er et anheng i 18 k gull, med en månesten på 10.80 ct. Der er 74 brilianter på tilsammens 0.55 ct. Kvaliteten på priliantene er, wesselton H SI1. Is this ok diamants with good brilianc?

  Mvh Geir M

 46. Houston Wilson

  Blot et tak for en god blog som også læses fra Danmark nu 🙂

  Terje, du har nogle virkeligt gode og venlige svar, tak for det!

 47. Til Terje gaupseth hvilken garantier har eg oss gulsmeden om eg ber dei om å kjekke dei og at eg får dei rette steinene til bakke for eg har ein diamant som er 7+7 mm og ein gul og ein blå safir eller rubin som er 10+6 mm har lurt på om dei er ekte for har hat dei på ein klose så hat ein mynt oppå så dermed slått på dei med ein klosse og det blei ein stor bulk i mynten etter på
  Og når eg har flatt siden på steinene mot glass så får eg regnbue farger mellom steinen og glasset

  Er dette et godt tegn at dei er ekte
  Hilsen. Christian

  • Hei Christian,

   Metodene du har brukt for å teste steinene vil ikke gi noen svar, og du kan i verste fall skade de. For å finne ut av om de er ekte må du nok la en fagperson sjekke de.

   Mvh

   Terje

 48. Hei. Kjøpte en syntetisk diamantring i Praha for noen år siden. Ettersom den ikke blir brukt, vurderer jeg å sende den til «GullAdam». Finnes det noen som kjøper syntetiske diamanter?

  • Hei Jan!

   Nei, syntetiske diamanter har i utgangspunktet ingen/liten verdi. Men, det spørs litt på hva slags type det er. Simulanter som CZ, Mosainitt etc har liten verdi, men «ekte» diamanter som er fremstilt på naturens premisser i et laboratorium kan ha noe verdi.
   Les mer om syntetiske diamanter her.

   Mvh

   Terje

 49. Hei
  Jeg har en gammel ring, fra slutten av 90tallet 🙂 med 1 stk diamant, 0,05 carat – farve wesselton klarhet p1. har den noen verdi? eller kan jeg likegodt sende ringen til «type gulladam» for gullets verdi (får ingenting for stener) eller burde jeg levere den et annet sted ?

  • Hei Marianne,

   Diamanten din har nok ikke særlig verdi i seg selv, så du kan nok selge ringen til en eller annen gullkjøper, og så får du vel tilbake diamanten, og kan kanskje bruke den senere…
   Sjekk gullprisene på de respektive gullkjøpernes nettsider.

   Mvh

   Terje

 50. Hei takk for mye god info 🙂 Men jeg lurer på noe,min kone er fra Liberia hun har arvet masse eiendom (gummiplantasje) og 2 store farmer utenfor morovia hennes far var stor gummi levrandør til firestone dekk fabrikanten,men alt dette har ligget brakk siden siste krigen brøt ut.Men nå til poenget hun vet att det er funnet mye diamanter på eiendommen som nå er hennes.Visst vi finner diamanter hvordan ta dem med til norge på lovlig måte for så å selge dem? er det mulig?
  Mvh Ståle

  • Hei Ståle,

   Det er et vanskelig felt, som jeg ikke vet så mye om. Uansett må rådiamantene foredles før de kan selges i Norge. Jeg tror det mest hensiktsmessige må være å alliere seg med oppkjøpere av diamanter, men har dessverre ikke noen gode råd hvordan man kan komme i kontakt med slike. Man må i hvert fall trå svært varsomt…

   Mvh

   Terje

 51. Har fått en ganske kraftig gullring med en diamant i. Diamanten skal vistnok være av meget god kvalitet ( f ) om jeg husker riktig. Ringen er 11 gram 18 karat gull med 0,50 ct brilliant. Hva er verdien på en slik ring om mann skal kjøpe ? Ringen er usedvanlig vakker 🙂

  • Hei Lene, Det er dessverre umulig å si noe om dette uten å ta ringen og diamanten i nærmere øyesyn, da det er mange kvalitetskriterier å ta hensyn til.
   Du kommer nok ikke utenom en taksering dersom du vil vite verdien.

   Mvh

   Terje

 52. Vet du hva en diamant er laget av???

 53. Hva betyr det når det står 0,15 TCP i diamantring min? Vet at tallene står for karat, men hva med bokstavene?

 54. Kjetil Østebø

  Hei! Jeg har en sort, hjerteformet diamant på 4 carat. Jeg ønsker å finne ut hva denne er verdt. Kan du anslå en verdi på den, eller vet om en gullsmed som takserer sorte diamanter? Hvor kan man omsette slike diamanter?

  • Hei Kjetil,

   Kan nok dessverre ikke anslå verdi på steinen din uten å ha sett den. Verdien på sorte diamanter varierer ganske mye i forhold til kvalitet. Og når jeg sier kvalitet så mener jeg overflaten, da mange sorte diamanter har riper og skår.
   De aller fleste gullsmeder bør kunne hjelpe deg med takst, men generelt sett er sorte diamanter langt rimeligere enn hvite.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 55. Hei.
  Jeg har arvet en ring i hvitt gull med diamant. På innsiden av ringen er det gravert * 21 TCP. Hva står dette for?

  • Hei Ingvill, Beklager sent svar grunnet ferieavvikling. Jeg antar at «21» er 21 karat gull. TCP = Diamantkvalitet Top Chrystal – Piqué.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 56. Michael Baardsen

  Hei.
  Jeg har skikket litt på nettet etter diamanter, og har vel funnet en dimant som jeg lurer på å kjøpe. Den er hjerteflipt, farge D, klarhet If, med exellent cut, polish, og symetiem er very good. Diamnaten er på 0,53 carat, GIA setifisert.
  Jeg lurer rett og slett på om dette er en trygg diamnt å kjøpe. Det jeg synes er merkelih er at den ikke koster så mye, ca 15-20 000kr.
  men jeg er litt red for å kjøpe katta i sekken…. Jeg hadde tenkt å fått noen i norge ttil å fatte den for meh. Ettersom prisene på diamnten er svært høy i butikker i norge?!
  Tror du at du har like god magefølelse på denne diamnten? Elller ville du ha sjekket mer ut om diamnten?

  • Hei Michael!

   Det er dessverre vanskelig å si noe om min «magefølelse» her. Generelt anbefaler vi å kjøpe i Norge, da vi i vårt land kan skilte med verdens beste forbrukerrettigheter.
   Skal man først investere i et så dyrt produkt er det i viktig å være 100% sikker på at man får det man forespeiles.

   I tillegg selger vi jo selv diamanter, så det er ikke så lett for oss å anbefale kjøp andre steder, hvis du forstår hva jeg mener.
   Det blir litt som å gå til Volvo og spørre om de anbefaler Mercedes… 🙂

   Uansett hva du bestemmer deg for å gjøre, lykke til!

   Mvh Terje Gaupseth / Tesori Diamanter

 57. Hei Terje.

  Jeg lurer på om man trenger tillatelse eller andre papirer for å selge diamanter. Og kan du fortelle meg litt om regle for å føre inn diamanter til Norge?

  Mvh
  Hans

  • Hei,

   Nei, du behøver ingen spesiell tillatelse eller andre papirer for å selge diamanter. Det er heller ingen spesielle regler for å innføre de.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 58. Rune Belsvik

  Hei
  Min kone leverte inn en alliansering kjøpt hos gullsmed i Trondheim til reparasjon da den hadde «delt»seg. Hun ble oppring da gullsmeden lurte på hva hun hadde holdt på med da det viste seg at det var sprekk i den ene diamanten???(av 3) Jeg trodde ikke det var mulig at en diamant kunne sprekke. Kan det være at dette er en såkalt CE diamant, og i tilfelle hvordan er merking på sertifikatet når det gjelder slike diamanter?

  • Hei Rune, Jo diamanter kan faktisk sprekke dersom de får et hardt slag eller utsettes for høy varme. Diamanter er verdens hardeste mineral i forhold til ripefasthet (hardness på gemmologispråket), og derfor beholder de glansen til evig tid, men de er ikke hardest i forhold til det vi kaller «toughness». Der er det faktisk Jade som er det tøffeste mineralet, og både rubiner og safirer er «tøffere» enn diamanter. Det behøver derfor ikke være CE-diamanter dere har.
   Håper det var litt oppklarende!

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 59. Siri Bentzrud

  Har det noen gang vært diamantgruver i Norge?
  Med vennlig hilsen
  -siri

 60. hei, jeg har en svart diamant som jeg usikker om det er ekte eller falske? men, har du noen forslag eller hvordan jeg kan teste den? jeg har bruket diamant Elektronik test… ellers takk.

  Med vennlig hilsen
  Shahin

  • Hei Shahin, Du må nok levere den til takst for å få verifisert ektheten. Uansett: Sorte diamanter er såpass rimelige, at det ikke er mange falske der ute.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 61. Hei.

  jeg har noen diamanter på en ring som jeg vil selge.
  vet du noen av butikker som kjøper diamanter fra privat kunder?
  jeg har seriøst vært over alt i Oslo.

  vh Jenny

 62. Hei:)…Mannen min vil gjerne kjøpe meg en diamantring med 1carat.Vi kom akkurat fra Tyrkia der han fikk gode tilbud fra forretninger som var godkjent fra reiseselskapet..Han fikk en dårlig magefølelse på disse og turte ikke kjøpe alikevel.Hva kan du tilby at vi ser fra dere?Vi bor i Skien.Mvh.Rose

 63. Hei Rose, Jeg er litt usikker på hva du spør om her. Dersom du ønsker å kjøpe diamantringer finner du mer på http://www.tesori.no

 64. mehran hidden

  hei ,
  jeg lurte hvordan kan man finne at diamanten er ekte …

 65. Hei,

  Takk for en informativ blogg. Lurer på det samme som han over. Finnes det noen maskiner som forteller om en diamant er ekte eller ukte. Tenker for.eksempel pa Diamond selector II og andre lignenede maskiner.

  • Hei! Ja, det finnes instrumenter som kan skille diamanter fra diamantsimulanter, men de er ikke «fool proof», og kan være noe unøyaktige. En visuell inspeksjon av en som er ekspert på diamanter vil i så fall være med på å støtte under resultatet som instrumentet gir.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 66. ok. Takk for svaret. Da går jeg for det siste. Vet du hvem eller hvor jeg kan henvende meg for en visuell inspeksjon.

 67. Hei.
  Jeg fikk taksert min diamantring 1,50 ct til 165.000,- en sten. (Meget anerkjent gullsmed) (Arvet den)
  Hva kan man forvente å få solgt den for og hvordan vil du anbefale meg i gjøre det?
  Den har såpass verdi at jeg ønsker å få mest mulig for den.

  Spennende side du har.

 68. Hei!

  Jeg har arvet et par øredobber med både perler og diamanter av min bestemor. Disse er ganske mange tiår gamle, og er kjøpt i utlandet. Jeg mangler således sertifikat på disse diamantene. Dersom jeg får øredobbene taksert hos en gullsmed, er det da mulig å skaffe seg et sertifikat på noe vis? Vil dette bli kostbart?

  På forhånd, takk for svar:)

  Mvh Nina

  • Hei,

   Det er dessverre ikke noen som utsteder diamansetifikater i Norge, men taksteringsdokumentet vil indikere kvaliteten p diamantene.

   Vennlig hilsen Terje Gaupseth Tesori Diamanter

   -Sendt fra mobil-

 69. fungerer de billige diamntesterne man kjøper til 100-200 kroner på alle diamanter ,eller kan de slå ut galt på diamantene ?? bør man teste alle hos gullsmed?

  • Hei Christian, Jeg ville nok ikke stolt på en diamanttester til kr. 100-200,- Min erfaring er også at de dyrere diamanttesterne kan være noe unøyaktige, særlig på små diamanter.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 70. Jeg leverte inn en alliansering for å få satt i en til. Da jeg fikk den igjen, var den nye steinen tydelig gulere enn de andre. Gullsmeden skyldte på lyset og at diamant tok til seg farge fra omgivelsene. (Ikke var den rengjort heller). Uansett hvordan jeg vendte på den så så den gul ut. (TW) De sendte den tilbake til verkstedet. Akkurat det samme når jeg fikk den igjen, bortsett fra at den var gul på nye steinen. 3 gang var ytterste hvit, men det så ut som den innenfor var blitt gul. Hvor vanskelig er det å bytte plass på to steiner? Nå har jeg sendt den tilbake for at de skal ta ut steinen. Jeg skal levere den til noen andre for å få de til å se på den. Hvor stor forskjell er det i innkjøpspris på TW mot dårligere farge?

  • Hei Claus, Det er dessverre ikke lett å svare på spørsmålene dine uten å ha sett ringen. Det kan være stor forskjell på prisen i en TW diamant og en som har dårligere farge.

   Terje / Tesori Diamanter

 71. Hei!
  Jeg har fått et smykke med noe som jeg ikke vet om er diamant.
  Smykket er merket 925 pl. Finner ikke ut hva pl betyr?

  • Hei Stine,

   925 er merket for sølv (92,5% sølv). PL kan være merket for Platina, men i ditt tilfelle regner jeg med at det er et sølvsmykke som en produsent har stemplet med sitt eget kjennemerke «PL».

   Terje / Tesori Diamaner

 72. Birgitt scheie

  Hei.

  Er det muligt å finne ut hvilken type diamant som er i en ring uten at du har info om diamanten?

  • Hei Birgitte, Jeg er litt usikker på hva du mener med «type diamant», men dersom du tenker på kvalitet, kommer du nok ikke utenom å få den taksert hos en gullsmed.

   Mvh Terje Gaupseth / Tesori Diamanter

 73. Jakob Henriksen

  Hvad betyder det, at en sort diamant er behandlet?
  Hilsen fra Danmark 🙂

 74. Karen Høie

  Hva vil dere estimere et par øreringer til, på 0.32 Ct, farge G-H, klarhet SI-PI? Og et anheng, på 0 .34 Ct, farge I- J, klarhet SI-PI?

  Jeg blir takknemlig for svar!

 75. Hei Karen, Vi kan dessverre ikke usett estimere prisen på et smykke. Du kommer nok ikke unna en tur til en takstmann… 🙂

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 76. Hei.

  Har kjøpt en gullring med en stor diamant i midten omgitt av 4 små på hver side. Betegnelsen inni ringen er «9k» for 9karat gull, og «20-1», hva betyr 20-1? Diamantene er tydeligvis ikke ekte ifølge enkelte fordi det ikke er et slags symbol inni ringen? Takk på forhånd.

  Mvh
  Jostein

 77. Hei Jostein, Det er vanskelig å si hva «20-1» står for, det kan muligens være produsentens kjennemerke. Diamanten kan gjerne være ekte fordi om det ikke er noe symbol inne i ringen.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 78. Kan du fortelle meg hva gia laser er, og hvorfor brukes dette på dimanter. Nysjerig dame På forhond tusen takk

 79. Hei Siv Berit,

  GIA laserinngravering er ikke noe annet enn at GIA (Gemological Institute of America) har inngravert sertifikatnummeret i diamantene, slik at man ser at sertifikatet de utsteder og diamanten hører sammen.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 80. alberta lartey

  Hei hva betyr det om det står: wp

 81. alberta lartey

  Hva betyr dette: RING I 375 GULL MED DIAMANT 0,25CT WP

 82. Hei! Har et smykke som det står 585 og det er jo gullet som er rundt. Men det står også ViHu A U7. Vet ikke om det er ekte diamant på, men fargen er veldig lys lilla aktig. men hva betyr ViHu A U7?

  • Hei Marius, jeg er litt usikker på hva stempelet betyr, men regner med at ViHu er produsentstempelet. «AU» er jo tegnet for gull, men når de står fra hverandre på den måten, er jeg litt usikker. Dersom stenen er lys lilla er det nok ikke noen diamant, mer sannsynlig en pastellfarget ametyst.

   Mvh Terje Gaupseth

 83. Hei, har spørsmål angående blå diamanter. Hvis det er skjær av andre farger, som grønn, vil da prisen gå ned betraktelig? Eller kommer det Ann på slip og klarhet?

  • Hei Lise, prisen vil i utgangspunktet bli lavere jo mindre ren fargen er.
   Slip og klarhet er også viktig, men dybden i fargen er enda viktiger. Merk at det finnes billige blå diamanter som er behandlet for å få farge. Disse er betraktelig billigere enn de som har naturlig farge.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 84. simen sunde

  Hva er sånn ca. prisen på denne type diamant?
  totalvekt 2,54ct.
  G/H VS2
  Farge: G/H- Top Wesselton
  Klarhet: VS (meget små uklarheter)

  mvh simen

 85. Hei Simen, det er litt vanskelig å anslå uten å se sertifikat, slip, fluorisering etc. Men, mtp at du har en så konkret vekt på stenen, har du kanskje fått et pristilbud?

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 86. Rune Mikkelsen

  Hei Terje
  På tidlig 80 tall, ble det solgt endel diamanter fra Diamanthuset. Det viste seg vel å være ikke helt seriøst måten dette ble gjort på. Men diamantene som ble solgt, var vel ekte og bør ha en verdi i dag. Har du noe erfaring med dette?

 87. Hei Rune, har sett noen av disse, og det er helt fine diamanter, men til prisene de ble solgt for, så er det ikke akkurat noen investering.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 88. Rune Mikkelsen

  Takk for svar Terje.
  Har noen oppfølgingsspørsmål:
  Er det noen listepris på diamanter i Norge? Er prisene annerledes i Norge enn ellers I verden? Selges diamanter til en event listepris? Eller er det bare markedet som bestemmer? Betyr sertifikatet mye for verdsettinga?

  Rune

 89. Hei igjen Rune,

  – Det finnes ingen listepriser på diamanter som er tilgjengelige for publikum
  – «Wholesale»priser er stort sett like over hele verden
  – Sertifikatet betyr ganske mye for verdien Har du en diamant du vet er bra, og som er av en viss størrelse (+ 0,30ct), er det ikke noen grunn til ikke å utstede et sertifikat fra et anerkjent laboratorium slik som GIA eller HRD,

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 90. P.S. Jeg skrev feil i svaret på ditt første spørsmål. Det skulle være:

  «Hei Rune, har sett noen av disse, og det er helt fine diamanter, men til prisene de ble solgt for, så er det ikke akkurat noen investering.»

 91. Hei, Oskar her. jeg har et spørsmål angående utseende. hvordan gjenskjenner man en diamant uten å dra til gullsmed? veldig viktig. Takk på forhånd.

  • Hei Oskar,

   Du kommer nok ikke unna en tur til gullsmeden. Det er ikke lett for en legmann å skilne de beste simulantene fra ekte diamanter.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 92. Jørgen Hoffsbakken

  Hei Terje.
  Har alltid vært fascinert av edelstener og har lyst til å ta et Accredited Gemologist Diplom hos Asian Institute of Gemological Sciences. I første om gang et Gem Identification kurs. Men lurte egentlig på om det vil gi meg en fot inn i gullsmed og diamanthandel i Norge ?

  Synes det er bra at du blogger og skriver om edelstener. Da det dessvere er liten Interesse for det her i landet. Bare av ren nysgjerrighet hvilken sten og fra hvilke land er din favoritt edelsten fra ?

  Jørgen

 93. Hei Jørgen,

  Utdannelsen som diplomgemmolog vil sannsynligvis hjelpe deg med å få en fot innenfor gullsmedvirket i Norge, men det er jo andre faktorer som skal «stemme» også. Jeg tror dessverre ikke det er mange relevante jobber i Norge utover å være ansatt i en gullsmedforretning. Å bare jobbe som gemmolog blir nok litt for snevert i vårt lille land.

  AIGS er for øvrig spesielt bra mtp fargestener. GIA er kjent for å ha mer/bedre fokus på diamanter.

  Jeg tror nok jeg må si at safirer fra Kashmir er min favoritt.

  Mvh Terje / Tesori

 94. Jørgen Hoffsbakken

  Takk for kjapt svar.
  var det jeg regnet med, at det å jobbe som gemmolog fort blir litt lite. Ja lest mye positivt om AIGS. spesielt fargestener og at de har årlige turer til Burma Mokok.

  Selv må jeg si at Safirer er en favoritt, både Kashmir og Ceylon. Har også fått opp øynene for Tanzanite. Så er jeg spent på årene som kommer for å se de ulike store funnene av edelstener fra Afghanistan.

  Hvis dere noen gang trenger lærling si ifra.

  Mvh Jørgen

 95. Hei! Veldig interessant å lese bloggen din. Ser du er diplomgemolog. Kan du gi meg råd ang hvor jeg bør gå i Oslo for å få takstert diamantsmykkene mine? Hvilken gullsmed har best kvalifikasjoner på området? Gjør du slike jobber? Skal forsikre smykkene og må vite verdi. Takk for hjelpen. Mvh Ann

 96. Hei Ann, Så hyggelig at du finner bloggen interessant.

  Jeg har dessverre ikke kapasitet til å taksere om dagen, men du kan i prinsippet bruke hvilken gullsmed som helst. Ofte sender de inn til de samme takstfolkene.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 97. Hei.. Flott side med mye info.. Jeg lurer på en ting.. Hva bruker mann til å slipe edelstener som f.eks ametyst, amazonit, almaldin og thulit osv? Jeg regner med at pusseppapir p60 ikke er veien å gå 😉 ser frem til svar.

 98. Hei! Fant dette:

  «Diamond, the hardest naturally occurring substance, has a Mohs hardness of 10 and is used as an abrasive to cut and polish a wide variety of materials, including diamond itself. Silicon carbide, a manmade compound of silicon and carbon with a Mohs hardness of 9.5, is also widely used for cutting softer gemstones. Other compounds, such as cerium oxide, tin oxide, chromium oxide, and aluminum oxide, are frequently used in polishing gemstones.»

 99. Tone Kristin Lislerud

  Tar dere i mot diamant ringer i bytte med kontanter eller andre ringer som tilsvarer samme pris?

 100. Tone Kristin Lislerud

  Det skulle stå vet dere hvor jeg kan gjøre det slikt bytte?

 101. Hei Tone,

  Vi vet dessverre ikke om steder som gjør dette.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 102. Hei,

  Jeg har en ring i gult gull med en diamant på 0,52 carat. Jeg har et sertifikat på diamanten som sier følgende: Farge: H, klarhet: VS1, form (shape): brilliant cut (excellent «proportion», «polish» og «symmetry»), dybde: 61,6% og bredde: 58%. Det er også oppgitt litt annen informasjon, men jeg vet ikke hvor relevant den er. Sertifikatet er fra HRD Antwerp Institute of Gemmology. Jeg vurderer å forsikre ringen, og i den forbindelse har jeg lyst til å vite hva den er verdt. Det er en forlovelsesring som ble kjøpt i Egypt, så jeg vet verken prisen min forlovede betalte for den, eller hva den er verdt i Norge. Er det mulig å få den taksert på bakgrunn av informasjonen oppgitt i sertifikatet, eller må den til en gullsmed? Jeg vil helst unngå sistnevnte, for jeg har hørt at den da blant annet må tas fra hverandre, og pusses osv., noe som kan føre til endringer i fargen. Kan du si en omtrentlig pris, basert på opplysningene jeg har oppgittt her, som kan benyttes i forbindelse med å forsikre den i Norge? La meg legge til at ringen er helt ny, og at diamanten ble satt i for omtrent en måned siden (om det er relevant).

  Takk på forhånd!

  Med vennlig hilsen,
  Hanna

 103. Hei Hanna,

  Takk for melding.

  For å svare deg veldig kort: Du kommer ikke unna en takst med visuell inspeksjon av ringen din. Merk også at du sannsynligvis må ha innførselsbevis (tollpapirer) for å få forsikring.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 104. Grete Aasbrein

  Hei igjen. Jeg fikk også en kaffefarget diamant i gave. Da jeg ba om ekthetsbevis fikk jeg et brev med bilde av ringen, hvilken farge den hadde, karat og pris. Syns det sa veldig lite om kvaliteten?

  • Hei Grethe,

   Det er dessverre ikke alle smykker som kommer med fullstendige sertifikater. Det varierer fra leverandør til leverandør.
   Når det gjelder spørsmålet ditt om diamantene du fikk av din far er det nok ikke mulig for oss å uttale oss ut fra informasjonen du oppgir. Du må nesten ta det opp med den angjeldende gullsmeden.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 105. Hei Terje,

  Eg ynskjer å kjøpe eit forlovelses ring til dame mi. Ho er veldig kresen og uansett kva for ring eg visar ho. Så kjem ho med «men» så finner ho eit eller anna feil.
  Når eg viste ho denne ringen og forklarte litt om dei FIRE D. som ringen blir målt på. Så sa ho eg trur du velger riktig ring.
  Ho veit i grunn ikkje så veldig mykje om diamanter men samtidig vil ha noko som er verdt ein del. Setter stor pris på om du gir meg kva du meiner ang kvaliteten og prisen på dette ringen eg vedlagt linken til.

  tusen takk 🙂

  //Waheed

 106. Hei Waheed, Jeg kan dessverre ikke uttale meg om konkurrenters produkter, da vi selv selger ringer. Men, jeg kan generelt uttale meg om å kjøpe smykker i utlandet. Du må huske på at det vil være vanskelig med service i etterkant av kjøpet når du kjøper utenlands. I tillegg er det mye sidediamanter på ringen du linket til, og disse har en tendens til å falle ut ved lang tids bruk. Da blir du nødt til å betale for reperasjonene selv, og det kan fort bli kostbart.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 107. Hei, bare lurte på hva du tenker om å bestille ringer på nett om har alle kriteriene du er ute etter, for så å få sjekket diamanten hos fagperson i norge. Dersom noe ikke skulle stemme kan man jo returnere den innen fristen for å få pengene tilbake. Det står i tillegg at ringen leveres med diamant sertifikat. 30 dager pengene tilbake garanti ved retur av vare.
  Bør man styre unna?
  De heter elite diamonds
  (Diamond Info
  Type:
  Natural Diamond
  Carat Weight:
  1.02 Carat
  Color:
  F
  Clarity:
  VVS2
  Cut:
  Excellent
  Shape:
  Round

 108. Hei Lise, Det er generelt ulemper med å kjøpe i utlandet, fordi du kan risikere å ikke få den forventede service i etterkant når du kjøper et å dyrt produkt.

  Husk også på at det vil koste en del å få en norsk fagmann til å se på diamanten din. Vinninga kan fort gå opp i spinninga, men utover det må du nesten vurdere om risikoen er verdt «belønningen»… 🙂

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 109. Hei. Jeg har en diamant som jeg har arvet. men jeg finner ikke noe sertifikat. kan jeg ta den med til en gullsmed å få en? og kan jeg eventuelt selge den uten sertifikat til noen andre?

 110. Hej jag undrar vad en enstenSring är värdet på som är 0.92 CT tw p1

 111. Hej vad är värdet på en enstenSring som är 0.92 CT tw P1 vit guld 585

 112. Hei Arta, du må nok levere ringen for taksering dersom du vil vite verdien på den. Mvh Terje / Tesori

 113. Hei,

  Jeg kjøpte et par øredobber av svart diamant i Dubai. Vet du hvor i Oslo jeg kan få dem taksert?

  Mvh Nora

 114. Thiia Cassandra Aquilinaa

  Hei. Jeg har en alliansering i SE585 hvitt gull med 0,10 ct diamant, og har et ønske om og få solgt denne da den er fra gammel historie. Men jeg ønsker ikke nødvendigvis og gå til enhver gullsmed for og få høre at jeg kanskje kan få rundt 300,- for denne ringen. Da jeg etter en trafikkulykke har mistet all min kunnskap om edelstener og diverse innenfor dette grunnet ervervet traumatisk hjerneskade fra ulykken Juni 2014, så lurer jeg litt på hva som gjør at en ring som kjøpt som ny hos en gullsmed vil få så lite tilbake igjen hvis jeg ønsker å selge den? Jeg ønsker ikke nødvendigvis og få mest mulig igjen for ringen, men jeg ønsker ikke og bli litt lurt heller, så derfor spør jeg heller og håper på et litt mer forklarende svar så jeg kan forstå litt bedre. 🙂

  Mh Cassandra

 115. Hei Cassandra,

  Generelt så er det slik at en brukt ring vil smeltes og diamanten brukes på nytt. Du mister altså all arbeidsinnsats som er lagt inn i prisen på ringen.
  I tillegg får du gullsmedens innkjøpspris på materialene, og de er ofte langt lavere enn det du har betalt, da gullsmeden også må tjene penger på å selge den til deg. Det kan være en bedre idé å pusse opp ringen og selge den privat på FINN.no eller liknende.

  Lykke til! 🙂

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 116. Hei lurer bare på hvor jeg kan selge diamanter i Norge om det er noen som kjøper opp har en god venn av meg som driver smykker utkikk i India og kjøp og salg all slags steiner jeg kan få til en utrolig bra pris og selge.. er andre i Europa som vi selger til men lurte litt på ossen Norge var der da har akkurat starter opp omtrent og skal bruke mulig av pengene på organisasjoner og folk som trenger hjelp her i verden.. er ikke for og bli noe rik og slikt men kunne hjelpe andre og tjene litt selv mvh christian

  • Hei Christian,

   Det er nok ikke helt lett. Diamanter har en markedspris, og det er for så vidt ingen grunn til at noen skulle selge den under.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 117. Britt Sinober

  Hei! Jeg har fått en liten ring av en gammel dame. Den har seks små stener som ser ut som små diamanter. Hvor kan jeg få sjekket om det faktisk er diamanter? Mvh Britt

 118. Hei Britt, du kommer nok ikke utenom en tur til gullsmed og eventuelt en taksering.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 119. Jan Einar Reinholdtsen

  Hva er omtrent pris på en sten på en karat plasert i en enkel ring?

 120. Hei Jan, Det spørs helt på kvalitet, så det er nok ikke mulig å svare generelt på.
  Her er et eksempel: http://www.tesori.no/cielo-forlovelsesringer-1-carat-top-wesselton-vs-gia-sertifikat

  Mvh Terje

 121. Hei
  Kjøpte en dimantring her i Norge for 14 dager siden.
  Nå oppdaget jeg at det er en sprekk i selve diamanten.
  De på butikken sier de må vurdere om dimanten har vært utsatt for slag…
  Ringen er bare brukt normalt ei uke, så jeg skjønner ikke at den ikke skal tåle det. Er det vanlig at dimater sprekker, får sprekker. Ringen var inn til gulsmeden for å få den tatt inn noen størelser, kan varmen de bruker i den prossesen forusake en slik sprekk..
  Hilen en litt fortvilet diamantring kjøper

 122. Hei,

  Det er sjeldent, men det kan i verste fall skje at en diamant kan sprekke. Dersom butikken du kjøpte ringen i har forårsaket sprekken, bør eventuelt de dekke tapet.

 123. Hei!
  Jeg fikk for 36 år siden et halsgropsmykke av mine foreldre, som jeg nå til min store fortvilelse, har mistet. Jeg har klart å finne Diamantsertifikatet fra 1979. Dette var en brilliant på 0,24 carat, renhet p1, farge Wesselton. Forsikringstaksten i 1979 ble satt til 3500kr. Den hang i et kort kjede av hvitt gull, halsgropsmykke. Jeg lurer på hva den vil koste innkjøpt i dag? Har tenkt å ta med sertifikatet til en gullsmed, men hva vil du anslå? Affeksjonsverdien får man ikke igjen, men kanskje verdien som sådan.
  Hilsen en ulykkelig

  • Hei Edda,

   Vi kan av prinsipp ikke vurdere verdien basert på en muntlig uttalelse, så du må nok bare forsøke å finne et liknende smykke på nettet og ta utgangspunkt i dette.

   Lykke til!

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 124. Hei, jeg har et anheng med en diamant på 0,5 carat . Jeg bruker så mange andre smykker at jeg heller kunne tenke meg å flytte diamanten i en ny ring. Er dette veldig kostbart?

 125. Hei. Jeg lurte på verdien på CE-diamanter contra ubehandlede diamanter? Er det slik at de kan forbedres en grad, eller kan de forbedres til det «ugjenkjennelige». Har inntrykk av at dette er noe man finner mer av i utlandet, men ikke har blitt så vanlig her hjemme enda? Og egentlig, er en CE diamant i det hele tatt noe å vurdere?:)

 126. Hei Marianne,

  Jeg bruker å si at CE-diamanter blir litt som å ta en veldig gammel, rusten bil og lakkere den om slik at den ser ny ut. Den er fortsatt rusten og sliten… 🙂

  Det er mange forskjellige kvaliteter her også, men fellesnevneren er at dette er sterkt innesluttede diamanter som man har fylt med glass-liknende substanser. De er også ustabile og kan ødelegges ved f.eks. rens av smykket.

  Dette er ikke et produkt jeg vil anbefale.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 127. Tonje Vikan

  Hei! kom tilfeldigvis over denne bloggen når jeg lette etter litt svar. har et par ringer, som jeg gikk innom gullfunn for å få vite litt mer om. Da hun så på de sier hun til meg at hun ikke klarer å fastslå hva slags materiale stenene er av :/ men ho kunne garantere at det hverken var CZ eller diamant.
  er det noen sted man kan få sjekket hva ringene består av, og eventuelt fått en prisantydning på de? som ikke koster skjorta :/ på forhånd takk for svar.
  mvh Tonje

 128. Hei Tonje, Du kommer nok dessverre ikke unna en takst hos en gullsmed.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 129. Hei,
  Jeg har arvet et ring med rubin. Smykke var kjøpt hos gullsmed for ca 40 år. Den selvfølgelig har ingen sertifikat, da på den tiden ingen som laget slike i det landet hvor den ble kjøpt. Hvor kan jeg prøve å sertifisere en rubin. Jeg leste på nettet at det er lite kunnskap om dem i Norge, da normen generelt viser liten interesse for rubiner. Kan du anslå ca hvor mye koster å prøve sertifisere en rubin?

 130. Hei! Prisen på takseringen kommer an på hva rubinen blir priset til. Vil tro at de aller fleste gullsmeder kan hjelpe deg med takst.

  mvh Terje / Tesori Diamanter

 131. Vet du om det finnes noen som sliper Diamanter i Oslo eller Norge ?

 132. robert andreas

  hei. hvor mye koster sånn cirka en 30 karat diamant? sånn som den forlovelsesringen elvis presley ga til priscilla. mvh robert

  • Hei Robert Andreas,

   Det spørs veldig på kvaliteten, men en diamant av god kvalitet i den størrelsesordenen koster nok fort vekk et par-tre titalls millioner… 🙂

   Mvh Terje Gaupseth / Tesori Diamanter

 133. Vegard sandstad

  Hei. Jeg lurer litt på takst på en diamant på 2,10 ct? Gia Sertifikater i orden.

 134. Dette er en diamant uten ring, jeg vil få takstert.?

 135. Dessverre helt umulig å gi en muntlig uttalelse om dette.

  Mvh Terje

 136. Sertifikater og kvitteringer.

 137. Hei! Jeg skal kjøpe en diamant til min kone. jeg ønsker å kjøpe en fairtrade diamant. Vet du om et sted i Norge som selger dette? JEg ser de har flere tilbud i Sverige. Det er sikkert like trygt å kjøpe diamanter i Sverige som i Norge vil jeg tro?

 138. Hei Terje hvor finner man størst forekomst av diamanter i Afrika

 139. Og jeg hadde en til spørsmål. Hvilken 3 diamaner er de største som er funnet

 140. Ida Dalstø

  Hei, jeg lurer på om det er noe spesielt merke på et armbånd med en diamant på. Jeg har et armbånd, som det står nummeret 925 som er ekte sølv, i tillegg så er det et lite merke under tallet. Fikk det i gave for lenge siden så jeg husker ikke om det var merke til gullsmeden eller om det er noe annet.

 141. Hei!
  Jeg har akkurat funnet frem noe gammelt arvegods og en av smykkene jeg fant er en ring i hvitt gull med en vakker hvit sten. Jeg aner ikke om denne stenen er en diamant. Er det en enkel måte å finne ut om det er en diamant for et utrent øye? Og hvis ikke, pleier det å koste noe hvis jeg tar den med til en gullsmed for å få den undersøkt?
  Mvh. Hanne

 142. Hei Hanne,

  Du kommer noe ikke utenom en tur innom en gullsmed. Det er mulig han kan ta en kostnadsfri visuell inspeksjon for deg.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 143. Richard Trælnes

  Hei.

  Hva er forskjellen på tw.p, tw/s1 og TW-SI-VG. TW har jeg skjønt, men hva betyr alle tall og bokstaver etter TW?

  Hilsen Richard

 144. Hei Richard,

  P = Piqué, altså veldig uklare diamanter.
  SI1 = Små uklarheter.
  VG = Slipet på diamanten (Very Good). Det beste er Excellent.

  Mer om klarhet: https://www.tesori.no/diamanter-klarhet
  Mer om slip: https://www.tesori.no/diamantslip

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 145. Robin Nyheim

  Hvordan er diamanter som kommer fra Burma..?

 146. Ja, de er nok ekte, men jeg har ikke kjennskap til Burmesiske diamanter. Skal jeg være helt enig, så visste jeg ikke engang at Burma produserte diamanter, så det er nok forsvinnende lite.

  Det er dessverre helt umulig å svare på hva verdien vil være uten å vite noe om kvalitet. Det blir litt som å svare på hva en bil er verdt… 🙂

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 147. Hei. Hvordan kan man se om en diamant er CE. Vil det være merke i ringen? Ringen er arv. jeg kunne se 585 merking og synes det ser ut som noe mer som står bak. Vil det stå CE i ringen dersom diamanten er behandlet?

 148. Hanne Kristin Hansen

  Hei! Eg har ein liten stein (gråstein?) med en del rødt i. Ligner på rubin, hvordan går eg fram for å finne ut hva det er? Prøvde å laste opp bilde, men fikk det ikkje til..
  Hanne

  • Hei! Du må eventuelt til en gullsmed for en uttalelse. Dersom den er funnet i Norge, vil jeg anta at det ikke er rubin.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

   • Meine eg fant den på ein ferietur, men huske ikkje hvilket land. Får ta den med til en gullsmed🙂

 149. Hei, må man ha papirer på diamanter om man skal selge de?

 150. Ulla Gogstad

  En venninne sier hun har grønne og turkise diamanter i ringen sin, kan dette stemme? Sitter 5 stener i en allianse ring med litt forskjellige grønnfarger og en turkis. Verdi? Hun vil selge den til meg for 4.000,-

 151. Hei, dere må nok innom en gullsmed for å finne ut av hva det er i ringen. Det er ikke noe jeg kan svare på uten å ha sett ringen… 🙂

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 152. Hva betyr HWE i definisjon på en diamant, Farve !!!

  • Hei, jeg har aldri hørt om dette, men så vidt jeg kan forstå så er dette noe som brukes i forbindelse med farging av syntetiske (ikke naturlige) diamanter.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 153. Hei jeg har en sølv ring med lysgrønn (gammeldags grønnfarge.)
  Nr som står inni sølvringen er 5ls. hvilken type diamant eller edelstein er dette? å hvor mye er den verdt i pris, å hvor gammel er den?
  Mvh: Sissel

  • Hei Sissel,

   Det er dessverre helt umulig å svare på uten at man tar en visuell inspeksjon/takst av ringen din. Normalt sett vil man ikke sette en dyr sten i en sølvring.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 154. Ok. steinen er mer gul ser jeg nå, men takk for svar, =)

 155. Lilian Hauzeur

  Har en liten nål (Brillianten Stecker) Goldlegierung 750/000, 0,21 carat,Qualitat Top Wesselton, Lupenrein.Har sertifikat, kjøpt i Tyskland i 1984. Lurer på hvilken verdi den har i dag?

  • Hei Lilian! Vi kan dessverre ikke gi prisvurderinger uten visuell inspeksjon, men en gullsmed vil kunne hjelpe deg med takst på smykket ditt… 🙂

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 156. Kirstin Torgersen

  Hei jeg har en ring som det står 18 KRGP inni hva betyr det ?

 157. Kirstin Torgersen

  Takk for svar 🙂

 158. Hei,
  Hvordan er bruktpriser på diamanter, sånn generelt (om man sammenligner samme diamant – en ny, og en man kjøper brukt). Da med utgangspunkt i standarden f,.eks. Tesori bruker på de fire C’ene. Hvor mye har man å hente på å kjøpe brukt sånn cirka?

 159. Martin Vee Jones

  One (1) 14K Yellow Gold ring, Featuring:
  Twenty-two (22) Prong champagne diamonds weighing a total of approxmately .71 carats.
  Thirty-two (32) prong set round brilliant diamonds weighing a total of approximately .32carats Diamond Color and clarity HJ/1213.

  what quality is this you will say and an approximate value on this??

 160. Hei
  Har vært på utkikk etter solitare diamantringer en stund. Har en ide om hvordan jeg ønsker at denne skal være utformet men etter mye leting ser dette ut til å bli vanskelig å realisere.
  Jeg hadde håpet å finne en slank ring der diamanten sitter lavt/ikke bygger mye ut fra ringen. Diamanten skal helst være slipt til brilliant. Det som ser ut til å skille fantasi fra virkelighet er at samtlige ringer jeg finner er mer forhøyet en det jeg ser etter. Kunne i utgangspunktet tenkt meg at diamanten var senket ned i ringen, gjerne i den grad at enden av diamanten var i kontakt med fingeren.
  Spørsmålene mine er derfor følgende:
  – Hvorfor er ringene utformet slik at diamanten et bygget så langt ut/høyt i førhold til ringen? Har dette å å gjøre med reflektering av lys? Kanskje for å fremheve selve diamanten eller bare en populær stil?
  – Dersom det er mulig å forstå hva jeg er på utkikk etter kunne noen eventuelt henvist meg til aktuelle forhandlere?

 161. Hei.
  Jeg har tre diamanter. I en forseglet plast med to diamanter står det:
  Weight 0,303 CT. Clarity: VVS. Colour: F-G. Den andre med to diamanter har jeg åpnet og der ligger det en diamant igjen. Samme farge og vekt. Men altså bare en igjen så karat er da ca. 0,15. (Jeg har brukt den ene diamanten til en gulltann, derfor en diamant igjen)
  Er med sertifikater
  Hva er disse verdt. Hvor selger jeg de?
  Mvh, Arne

  • Hei, du må nok gå til en gullsmed for å få en takst dersom du ønsker å få en verdivurdering. Jeg har ikke noe godt tips om hvor du kan selge de, men det beste er nok å selge de privat.

   Mvh Terje / Tesori Diamanter

 162. jan kåre barstrand

  har en stein ser ut som en halvp av ett egg meget tung etter størrelsen sort glatt overflate bruddstedet ingen skader klare brudd, har prøvd å finne den andre deleln men uten resultat. Funnet i en elv i nordland. Hva kan dette være.

 163. Anne Marie R. Grindstad

  Hva kan sies om en slik alliansering i gull: 9-0,16 W/P1

 164. Hei. Har en ring med 3 litt større steiner i forskjellige farger og 6 små steiner som er klare. Ringen er merket 585 og Y .25.
  Hva betyr y .25?

 165. Dessverre, det stempelet kjenner jeg ikke til.

  Mvh Terje / Tesori Diamanter

 166. Tove Steen Olsen

  Hei
  Er det noen som kan hjelpe med med et spørsmål om prisstigning?
  Hva ville en diamantring som ble kjøpt til kr 3600 hos en anerkjent gullsmed i 1979 ha kostet i dag (cirka)?
  Mvh Tove

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s