Velg en diamant med bra slip!

Hva tror du er den viktigste faktoren for kvalitet når du skal velge den rette diamanten? De aller fleste har hørt om Top Wesselton, VS, SI også videre, og de aller fleste vet hva dette betyr. Men, svært få vet hvor viktig det er at man finner en diamant med bra slip.

Diamantens symmetri og forskjellige deler

Brilliansen, eller ”glitteret” i en diamant bestemmes nesten utelukkende av hvor godt diamanten er slipt. Med andre ord: Du kan kjøpe en TW/VS diamant, som da altså vil være hvit og ren, men det hjelper lite hvis den er dårlig slipt.

Et godt diamantslip innebærer at vinklene på alle fasettene er riktige, at proporsjonene og symmetrien mellom bord, krone og paviljong er bra, og at diamanten har de målene den skal ha i forhold til det ideelle slipet. Den vil da reflektere nær sagt alt lyset som slippes inn fra toppen. Diamanten vil med andre ord ha god brillianse, og stråle i alle regnbuens farger. Brillianse defineres altså som evnen til å reflektere lys.

En diamant som ikke er slipt godt nok vil ha dårlig symmetri og en tilsvarende dårlig evne til å reflektere lyset. Den vil oppfattes som ”død” eller ”flat”. I illustrasjonen under kan du klart se hva som skjer med lyset når diamantens symmetri ikke er optimal.

Diamantslip er viktig

Lysbrytningen i en diamant

En annen viktig ting å tenke på er at en dårlig slipt diamant i verste fall kan se mindre ut enn det den egentlig skal gjøre. I tillegg til at man får en ”død” diamant, får man altså en mindre diamant. Her syndes det ganske mye, og en diamant på 0.65ct kan faktisk se mindre ut enn en på 0.50ct!

Illustrasjonen under viser nettopp dette (ill. fra amerikansk nettsted). Diamanten til venstre er på 0.65 carat, men pga. at symmetri og slip er dårlig, ser den faktisk mindre ut enn den på 0.50ct som er riktig slipt. Hvilken diamant ville du valgt?

Stor forskjell på diamantslipet

Så hvordan skal du da forsikre deg om at nettopp din diamant har bra slip? Det aller tryggeste er å gå for en diamant med et anerkjent diamantsertifikat, som GIA-sertifikatet. Sertifikatene fra GIA er utstedt av verdens mest anerkjente og gemmologiske senter, og nyter stor respekt i bransjen.

Når du kjøper en diamant med diamantsertifikat fra GIA, kan du derfor være 100% sikker på at det som står om kvalitet i sertifikatet er riktig, og at du har fått den kvaliteten som leverandøren har lovet deg.

Og så litt reklame til slutt: Alle diamanter fra Tesori på 0,30ct og større mer har GIA-sertifisering, og alle har det ultimate slipet ”Excellent Cut”. Du kan derfor være helt sikker på at du får en diamant med maks ”bling-faktor” når du handler hos oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s