Forlovelsesringer og gifteringer – Tradisjoner, skikk og bruk

Forlovelsesring og morgengave i ett!

Forlovelsesring og morgengave i ett!

Diamantringer har vært brukt i århundrer, og både forlovelsesringer og gifteringer har lenge vært et symbol på forpliktelse og kjærlighet både her hjemme og i resten av verden.

Klikk her for en artikkel om ringens historie.

Mange mener at diamantringen første gang ble anerkjent som et symbol på kjærlighet og forpliktelse i 1477, da erkehertug Maximillian av Østerrike presenterte en diamantring for Maria av Burgund. Men, man har også funnet at de gamle egypterne brukte diamantringer på venstre hånds ringfinger. Egypterne trodde at ringfingeren var den fingeren som hadde en åre rett til hjertet – også kjent som «Vena amoris» eller «kjærlighetsåren

Her i Norge bærer man tradisjonen tro for det meste en glatt gullring på høyre hånd, men amerikansk og europeisk innflytelse er i ferd med å gjøres gjeldende også her, og det blir stadig vanligere å bruke gifteringer med diamanter – mest for henne, men også for ham.
I tillegg blir det mer og mer vanlig å presentere en forlovelsesring eller frierring når man spør om sin kjære’s hånd. Disse ringen har ofte diamanter, og kan være enstens (solitaire) diamantringer eller allianseringer.

Noen velger å bære forlovelsesringen sammen med gifteringen, enten på samme finger eller på en annen finger på samme hånd, eller de bærer forlovelsesringen på ringfingeren på venstre hånd.

Her er altså mulighetene mange!

Det blir også stadig mer vanlig å gi morgengaver i form av diamantsmykker, men dette behøver ikke nødvendigvis være en ring.

Diamanter fra Tesori.no

Diamanter fra Tesori.no

Tips for kjøp

Når du shopper for diamantringer, er det flere ting å huske på. Dersom du bestemmer deg for å ”kline til” og kjøpe en diamant av god kvalitet på over 0,50 carat, er det viktig at det følger med et internasjonalt diamantsertifikat. Sertifikatet bør etter min mening være fra GIA (Gemological Institute of America) eller HRD (Diamantlab i Antverpen).
Her er mer informasjon om diamantkvalitet: https://tesori.wordpress.com/diamantinfo/

Sjekk også ut fine ringer til forlovelse, giftemål og morgengave ved å klikke her (åpnes i nytt vindu).

8 responses to “Forlovelsesringer og gifteringer – Tradisjoner, skikk og bruk

 1. vet dere hvor de flotte diamantene kommer fra?
  kan dere garantere at de ikke er funnet/ arbeidet med av folk som værken er barn, underbetalt eller gennerelt undertrykt?

 2. Hei Ida,

  Takk for kommentar!
  Tesori er medlem av Norges Gullsmedforbund. For å forsikre oss så godt vi kan om at diamantene vi selger er konflikt-frie, forholder vi oss til regelverket under «Kimberley-prosessen».
  Du kan lese mer om dette på Norges Gullsmedforbund sine nettsider: http://www.gullsmed.no/index.php?page=kimberley

 3. Hei!

  Lurer på hvor du har funnet den ringen som er på bildet over? Er den fra Tesori?

 4. Hei!

  Jeg har fått noen rubiner av kjæresten min og det jeg lurer på er om de er ekte eller ikke..
  Jeg har lest en del om rubiner på nettet nå og etter det jeg forstår av forklaringene der er at dersom rubinene er blodrøde,og har en jevn og flott farge, en utmerket slipning og en fin klarhet så er det svært sannsynlig at de er verdt ganske mye..?

  Men det er veldig forskjellige forklaringer på sidene om rubiner på nettet, og det jeg lurer på er om du kan gi meg en beskrivelse av hvordan de skal se ut dersom de er ekte? Disse er slipt og har omtrent form som en pyramide.
  Dersom de er ekte hvordan fastslår man karat og pris på en rubin?

  Jeg har hørt at man kan veie de for å finne ut hvor mange karat de er på, stemmer det?

  Jeg tok noen av mine med til en gullsmed her jeg bor, og han sa at han kunne ikke se om de var ekte eller uekte, men de var så fine at han mente de måtte være falske..
  Jeg syntes det hørtes ut som en rar konklusjon, og nå er jeg blitt veldig nysgjerrig på om disse er ekte.

  Finnes det noen måte å teste rubinene på? F.eks en syretest eller noe slikt som en gullsmed kan ta for å fastslå karat/pris dersom de er ekte?

  Håper du kan gi meg noen svar, for er veldig spent på om rubinene mine er ekte.

  Mvh
  Mona Steffensen

  • Hei Mona,

   Den eneste måten du kan finne ut om steinene dine er ekte rubiner er å ta de med til en gullsmed for å få de taksert. Det finnes utallige varianter av syntetiske rubiner på markedet, og mange av de er vanskelig å skille fra de naturlige – til og med for eksperter.

   At gullsmeden sa at de var så fine at de måtte være uekte, behøver ikke å være en rar konklusjon. Rubiner kommer nesten alltid med naturlige inneslutninger, slik som krystaller etc, og dersom dine er helt lytefrie, så kan det også hende at de er syntetiske. En annen ting er å tenke på det kjente ordtaket «there is no such thing as a free lunch». Første spørsmålet det er naturlig å spørre seg er hvor de ble kjøpt, under hvilke omstendigheter, og hva var prisen.

   Mvh

   Terje

 5. Hei! Fantastisk flott ring, dette er en ring jeg har vært på jakt etter i mange år. Når jeg trykket på linken kom den ikke opp, og jeg fant den heller ikke.
  Håper den fortsatt finnes 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s