Hva er det med nordmenn og fargestener?

Nordmenn er veldig konservative når det gjelder smykker. Eller, det er vel riktigere å si at vi er konservative når det gjelder ”ekte” smykker, dvs. smykker med gull, diamanter og fargede stener.
Det går stort sett i hvitt gull med hvite diamanter, og skal det være fargestener, skal det helst være mørkeblå (for mørke) safirer. Denne ”trenden” gjelder hele Skandinavia, bortsett fra Danmark, som ligger på kontinentet, og er derfor mer influert av kontinentale smykkevaner.
Egentlig er dette forholdet litt underlig, med tanke på at nordmenn er svært oppegående når det gjelder mote generelt. På bijouteri- og sølvsmykkefronten (Arts & Crafts, Dyrberg Kern, Pilgrim smykker ) er man også langt mer modige i valget av smykker.
Hvorfor er det slik? Er det janteloven som dikterer og legger føringen for valg av smykker? Eller er det temperaturen? 6 måneder med vottevær legger kanskje en demper på lysten til å smykke seg med store fargestener?

ring med diamanter og ametyst

ring med diamanter og ametyst

På landbasis er det gjort flere forsøk på å oppfordre norske kvinner til å velge fargestener, og jeg vet at mange gullsmeder har gjort oppriktige bestrebelser på å ”pushe” fargestener. Litt bedre har det også blitt, og både Thune-kjeden, og kanskje spesielt David Andersen i Oslo, har etter hvert mer fargestener i sitt sortiment. Men, fortsatt er det langt igjen til vi nærmer oss variasjonen man finner i smykker som selges på kontinentet og i USA. Dette er etter min mening synd, fordi fargestener er i aller høyeste grad et utrolig spennende produkt, og bruken av fargestener åpner for en mye større variasjon og spennvidde i smykkedesign. Fargespekteret er endeløst, og man finner garantert sin favorittfarge i en edelsten. Det som ikke så mange vet, er at også diamanter kommer i et bredt spekter av farger. Gult er nok det mest brukte etter hvitt, men også brune, rosa og til og med sorte diamanter brukes rundt om i verden.

Vel, mitt personlige håp er at nordmenn etter hvert også får øynene opp for fargestenenes vidunderlige verden. At nordmenn etter hvert har blitt riktig så reisevante bør jo hjelpe litt.

tesori.no har vi også noen smykker med fargestener i, og mer skal det bli etter hvert.

Hva med deg, har du noen formeninger om hvorfor det brukes så lite fargestener i Norge? Kommentarer tas imot med takk.

One response to “Hva er det med nordmenn og fargestener?

  1. Kan de være at vi er konservative i smykkesmaken?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s